První socha generála Pattona není v Plzni

Socha generála Pattona a Jaroslav Brocker, foto: Autor
0:00
/
0:00

"Já trvám na tom, že Plzeň osvobodil Patton," zpívá ve své písničce Jan Vyčítal. Za bývalého režimu totiž tato zjevná pravda nebyla až tak samozřejmá. Tedy jen oficiálně se to jaksi nesmělo připomínat. Jinak to věděl snad každý dospělý člověk, v Plzni a západních Čechách určitě i malé dítě. Nicméně první socha amerického generála George Pattona byla v Česku odhalena teprve letos, šedesát let po skončení války.

Starostka Dýšiny Václava Kuklíková,  foto: Autor
Mýlil by se ale ten, kdo by chtěl sochu legendárního velitele neméně legendární 3. americké armády situovat do Plzně. Ačkoliv o ni její obyvatelé hodně stáli, nakonec museli spolknout hořkou pilulku. "Jejich" generála jim nakonec "vyfoukla" nedaleká obec Dýšina. Tam byla socha George Pattona slavnostně odhalena letos 7. května. Starostka Václava Kuklíková je ale přesvědčena, že obec má na generála rovněž právo.

"Nacházelo se tady velitelství 22. sboru Pattonovy 3. americké armády. Toto velitelství i s polním letištěm bylo v Dýšině a v její části Nová Huť. To samozřejmě znamená, že Dýšina byla do dění při osvobozování přímo vtažena. Byla jedním z center."

Plzeňský primátor Miroslav Kalous,  foto: Autor
Po pravdě řečeno, socha mělo původně stát skutečně v Plzni. Dokonce tam byl už vloni za přítomnosti řady osobností, včetně amerického velvyslance, položen základní kámen. Jenže pak najednou proběhla médii informace, že autor sochy Jaroslav Bocker je evidovaný jako spolupracovník bývalé Státní bezpečnosti. A radnice dala od projektu ruce pryč. Plzeňský primátor Miroslav Kalous říká, že zastupitelé se rozhodovali individuálně.

"Já se přiznám sám za sebe, že u mě tento důvod roli hrál. Nemyslím si ale, že tomu tak bylo u všech zastupitelů."

Socha generála Pattona a Jaroslav Brocker,  foto: Autor
Rozhodnutí radnice vyvolalo v Plzní velký rozruch. Část obyvatel ho podpořila, jiní krčili v rozpacích rameny a další radnici ostře kritizovali. To už dnes ale nic nemění na faktu, že první sochou George Pattona v zemi se může pochlubit obec Dýšina. Podle starostky Václavy Kuklíkové se památník už téměř stal poutním místem. Míří k němu turisté, školní zájezdy, váleční veteráni. Ve veřejné sbírce se vybralo už půl milionu korun. To je více než polovina částky, kterou obec sochaři Jaroslavu Bockerovi zaplatí, aby se mu pokryly alespoň režijní náklady. Peníze do sbírky, jak říká starostka, přicházejí z celé republiky i ze zahraničí.

"Já té sbírce říkám v uvozovkách Národ sobě. Taková byla dohoda se sochařem, že z obecních peněz do toho nepůjde nic. Tak to také zastupitelstvo odsouhlasilo. My pořád ještě musíme investovat obrovské peníze do místních komunikací, která nám především schází."

Generál George Patton s jezdeckým bičíkem v ruce stojí už skoro čtyři měsíce v parčíku před zdejší základní školou. Ta se také od nového školního roku jmenuje Škola generála Pattona. Deska s názvem byla slavnostně odhalena v sobotu 3. září.