Spor o sochu generála Pattona, osvoboditele Plzně

Socha generála Pattona a Jaroslav Brocker, foto: Autor
0:00
/
0:00

Zlatým hřebem oslav 60. výročí osvobození Plzně mohlo být odhalení sochy legendárního amerického generála George Pattona. Na její základní kámen poklepávali loni v květnu bývalý plzeňský primátor i americký velvyslanec. Socha bude 7. května skutečně slavnostně odhalena. Ne však v Plzni, ale v nedaleké obci Dýšina. Důvody zjišťoval Zdeněk Vališ.

Primátor Miroslav Kalous,  foto: Autor
Na začátku byl projekt Military Car Clubu, který chtěl postavit u Pattonova mostu třímetrový monument od sochaře Jaroslava Bockera. Město k tomuto účelu ochotně pronajalo pozemek za symbolickou cenu jedné koruny. Na něm byl také loni v květnu s velkou slávou položen základní kámen. Letos 1.dubna ho Military Car Club musel na žádost radnice odstranit. Proč se Plzeň vzdala pomníku generála Pattona, osvoboditele Plzně? Na to jsem se zeptal primátora Miroslava Kalouse.

"Prosím, my jsme se nezbavili pomníku generála Pattona. Město Plzeň nakládá s veřejnými prostředky. A ten problém stál naprosto někde jinde. Sochař, který vyrobil tu sochu, si přišel bez výběrového řízení říci o dva milióny korun z veřejného rozpočtu. To byl ten problém. My jsme nemohli bez výběrového řízení zaplatit dva milióny korun.. To je celé. Proto tady ta socha nestojí."

Sochař Jaroslav Bocker,  foto: Autor
Jenže médii proběhla jiná informace. Radnice zastavila celý projekt proto, že sochař Jaroslav Bocker je evidovaný jako spolupracovník bývalé Státní bezpečnosti.

"To byl druhý důvod, který ovšem podle mého názoru hrál spíše individuální roli při rozhodování zastupitelů. Já se přiznám sám za sebe, že u mě tento důvod roli hrál. Nemyslím si ale, že to bylo u všech zastupitelů."

Když se ale ptáte na kauzu pomníku generála Pattona obyvatel Plzně, všichni ji vnímají pouze přes onen druhý důvod. Jedni souhlasí s rozhodnutím radnice, druzí - a těch je zřejmě většina - jsou na rozpacích, popřípadě radnici tvrdě kritizují. Také představitel Konfederace politických vězňů Milan Škudera rozhodnutí radnice odmítá. Jak řekl plzeňskému studiu Českého rozhlasu, je to ostuda.

Základní škola v Dýšině,  foto: Autor
"Jak mohlo dojít k tomu, že osvoboditel Plzně byl z Plzně vyhoštěn? Vždyť i Honza Vyčítal zpívá ´Já trvám na tom, že Plzeň osvobodil Patton´. Je to ostuda Plzně."

Další představitel Konfederace politických vězňů Alois Kučera jde ve své kritice ještě dál. Myslí si, že za rozhodnutím radnice byly ještě jiné zájmy.

"Jednalo se hlavně o osočování akademického sochaře Jaroslava Bockera, který byl nařčen z toho, že byl spolupracovníkem StB, i když byl pouze zanesen do jakýchsi estébáckých seznamů. A tím celá ta věc vznikla. Hodilo se to teď právě jeho kolegům výtvarníkům do krámu kvůli postavení sochy generála Pattona."

Starostka Dýšiny Václava Kuklíková,  foto: Autor
Bronzový generál Patton ale v nějakém depozitáři neskončí. Zamíří jen o několik kilometrů dál od Plzně, do obce Dýšina. Tamní zastupitelstvo se dohodlo se sochařem Bockerem na umístění sochy před místní základní školou. Ta navíc ponese generálovo jméno. Starostka Dýšiny Václava Kuklíková, zvolená za Sdružení nezávislých kandidátů, se svěřila Radiu Praha, že zastupitelé nemíní směšovat umění a úctu k osvoboditelům s politikou a politikařením. Také v obci, která má patnáct stovek obyvatel, se ale názory na pomník různí.

"Já jsem se také setkala s rozdílnými názory nebo s názory typu - nám je to jedno. Většina těch názorů - je to takové hloupé slovo drtivá většina - je ale kladných až nadšených."

A jaký vztah ke generálu Pattonovi má právě Dýšina?

"Nacházelo se tady velitelství 22. sboru Pattonovy 3. americké armády. Ten 22. sbor vedl generál Ernst Harmon. Dýšina byla do toho dění při osvobozování přímo vtažena, byla jedním z center."

Foto: Autor
Ale pojďme zpět k samotné bronzové soše generála Pattona. Ta byla odlita jednou firmou na Moravě a dorazila minulé úterý odpoledne na zahradu domku sochaře Bockera na plzeňském předměstí Valcha. Její autor říká, že se samozřejmě těší na slavnostní odhalení v Dýšině. Přesto má ale smíšené pocity.

"Já jsem rád, že ta socha bude sloužit společnosti, že se našli lidé, kteří mě uvěřili, kteří věří v mou výtvarnou činnost, kterým se ta socha líbila. Je to tedy pro mě taková určitá satisfakce. Pořád mám ale takový nepříjemný pocit, že ta socha není v Plzni."

Patton drží v ruce jezdecký bičík. Koho by jím asi tak spráskal, kdyby mohl sestoupit z podstavce?

Socha generála Pattona a Jaroslav Brocker,  foto: Autor
"To vám neřeknu, protože by se někdo mohl urazit."

Záležitost se sochou má ale ještě jeden rozměr. Zatím totiž není jasné, kdo ji bude financovat. Jen třeba za její odlití zaplatil Jaroslav Bocker půl milionu korun. Starostka Dýšiny Václava Kuklíková přiznává, že použití obecních prostředků nepřichází v úvahu. Zastupitelstvo proto vyhlásilo veřejnou sbírku. A starostka je pevně přesvědčena, že bude úspěšná.

"Mě se skutečně ozývají lidé z celé republiky. Nevěřila jsem tomu, když se to začalo medializovat. Dojímá mě to, protože se ozývají i staří lidé. Volají i z Košic, z Bratislavy. Ozývají se lidé ze zahraničí. Mám tady dopis od Roberta Pattona, prostředního vnuka George Pattona. Přijede sem zřejmě vnučka George Pattona. Ta bydlí v Německu a šíří tam informace o sbírce. Šíří se to také v Americe přes naše krajany a rovněž tak v Anglii."

Částkou sto tisíc korun přispěje také plzeňský Military Car Club. A co na to plzeňský primátor Miroslav Kalous? Nemá radnice tak trochu pocit, že ji obec Dýšina ponížila?

"Ne, ne, prosím to ne! Já mám pocit, že žijeme v 21. století. Vést debatu, zda jedna obec ponížila druhou, je naprosto nemístné. Pokud se Dýšina rozhodla pořídit si pomník generála Pattona, pravděpodobně bez výběrového řízení a shodou okolností od člověka, který je evidován na seznamech agentů StB, tak je to její svobodná vůle. A to je vlastně vše."