První včelařské arboretum na Moravě

Photo: Kristýna Maková

Na Hodonínsku otevřou 18. června první včelařské arboretum na Moravě. Nová včelařská zahrada bude v Lužicích a má veřejnost populárním způsobem seznámit se včelařstvím.

Lužice leží v úrodné krajině jižní Moravy, asi 4 kilometry od Hodonína. Vesnice, ve které žije asi 2800 lidí, je obklopena vinicemi a višňovými, broskvovými a jabloňovými sady. Takže přímo pastva pro včely. Jak uvedla v rozhovoru místostarostka Lužic Jana Ambrožová, inspirací k vytvoření včelařského arboreta se staly cesty do Čech.

"Naši včelaři jezdí často do Nasavrk, kde mají školící zařízení Českého svazu včelařů a tam mají první arboretum v Čechách. Dostali nápad, že bychom mohli mít první včelařské arboretum na Moravě. To byl první impuls."

Je v Lužicích hodně včelařů?

"Včelaři už skoro nebyli, ale díky propagaci, výstavbě včelínku a založení včelařských kroužků se nám organizace zase rozvinula. Včelaři z okolních obcí se sdružili do jedné organizace. Je v ní 9 obcí a celkem 78 včelařů. Devět z nich je z Lužic. Ale jinak je to parta lidí, kteří se setkávají a společně se radí o včeličkách a pomáhají jeden druhému."

Bude u arboreta nějaké varování typu: 'Alergikům vstup zakázán'?

"Je to v lokalitě, kde by to nemělo přímo ohrožovat alergiky. Arboretum je kryté lesem a včely tu mají spíš cestu do přírody než do vesnice. Bude tam jeden nebo dva ukázkové úly, takže se nebude jednat o velké soustředění úlů, jako to třeba známe, když jsou za vesnicí soustředěny třeba u lánů řepky nebo u polí. Bude tam ukázkový úl, návštěvníci se budou moci podívat, jak včely žijí, ale nebude to zaměřené přímo na výrobu medu."

V arboretu mohou turisté navštívit zahradu, i srub s dílnou, kde se dozví vše o přírodě, její ochraně, včelách i jejich produktech. V posledních 20 letech se zdálo, že to jde se včelařstvím z kopce. Chovatelů v Česku ubývalo, ale teď nastal zlom. Počet včelařů se loni zvýšil o pět stovek a včely dnes pěstuje téměř 48 tisíc lidí. Ti loni na podzim zazimovali více než půl milionu včelstev. Letošní počasí zatím včelám svědčilo, přes zimu jich uhynulo jen minimum. Jaká bude letošní produkce medu, však rozhodne zejména počasí do konce června. Lidé se v arboretu budou moci podívat, jak se stáčí med nebo vyzkoušet práci se včelím voskem, uvedla místostarostka Lužic Jana Ambrožová.

"Teď při otevírání budou moci ochutnat třeba medovinu, podívat se do úlu. Děti tam budou vyrábět rámečky pro včely, bude si to moci každý vyzkoušet. A když potom budou chodit na exkurze, tak jim někdo ukáže ten úl zevnitř. Bude tam i skelněný předváděcí úl, kde je vidět jak včelstvo v úlu žije, jak ho staví, jak tam ukládá med. Bude tam i výroba svíček, to je nejtypičtější, co si lidé vyzkouší. Budou moci i odlévat voskové výrobky a ozdůbky."