Ptákem rokukuku 2010 je kukačka

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Pokud by byli čeští opeřenci ješitní či ambiciózní, netrpělivě by každý rok čekali na začátek února. Právě tehdy totiž Česká společnost ornitologická vyhlašuje Ptáka roku. Tím se letos stala kukačka obecná.

Kampaň Pták roku vyhlašují ornitologové už od začátku devadesátých let, chtějí upozornit nejen na zajímavé ptačí druhy, ale i jejich problémy.

Kukačka žije na celém území republiky a je obecně známá, svědčí o tom i fakt, že se často objevuje v lidových písničkách. I to je důvod, proč byla vybrána právě ona. Pokračuje ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek:

Foto: ČTK
"Vzhledem k tomu, že máme letos rok biodiverzity, chtěli jsme zvolit druh, který bude dostatečně známý všem. Troufám si tvrdit, že u nás není nikdo, kdo by kukačku neznal nebo o ní neslyšel. Je to současně druh, který má široký kulturní dopad. Vzpomeňme na různé pranostiky, na různé pověry."

Kukačka je prý považována za posla jara, ale také se o ní třeba říká, že kolikrát ji člověk uslyší kukat, tolik let bude ještě žít, což, když kuká dlouho, může být povzbudivé. Daleko méně povzbudivé je to, když někdo vychovává kukaččí mládě, tedy dítě, které je mu podstrčeno. Spojení „kukaččí mládě“ vychází z typického chování tohoto opeřence, který klade vejce do cizích hnízd. Pro odborníky je kukačka právě tímto zajímavá. Ornitolog Jaroslav Cepák vysvětlil:

Foto: ČTK
"Je to velice unikátní v té naší ptačí říši. U ptáků je v celosvětovém měřítku těch parazitických druhů víc, ale ve střední Evropě je to jediný druh. Na těch mechanismech toho parazitismu se dají vysledovat i obecné věci, které se pak dají šířeji aplikovat v problematice parazitismu a jeho evoluce u více druhů."

Kukačka své vejce nejčastěji nastěhuje do hnízda rákosníka obecného, červenky obecné a rehka zahradního.

Kukačka byla vybrána také proto, že jí v Česku ubývá. Důvody ornitologové podle Vermouzka přesně neznají.

Foto: ČTK
"My se můžeme domnívat, že to může souviset se změnou zemědělského hospodaření, s tou intenzifikací, s tím těžko prokazatelným kumulativním vlivem mnoha faktorů např. mechanizace, hubení hmyzu a dalších věcí s tím spojených. Může to ale souviset se změnou podmínek na afrických zimovištích, protože kukačka je pták tažný, odlétá do subsaharské Afriky a tam naše znalosti bohužel nesahají."

Kukačka není bohužel zdaleka jediným ptačím druhem, jehož stavy se snižují. Za posledních třicet let ubylo v České republice 10milionů jedinců, výrazný úbytek byl zaznamenán u těch nejběžnějších druhů ptáků.