Ptákem roku 2022 je zvonek zelený. Jméno dostal podle svého hlasu

Zvonek zelený

Ptákem roku 2022 ornitologové vyhlásili zvonka zeleného. Typický je pro něj hlas připomínající zvuk malého zvonečku.

Zvonek zelený | Foto: Francis C. Franklin,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Zvonek zelený žije v krajině, zahradách i parcích. Za poslední dekádu jeho populace výrazně ubyla, a to až o dvě třetiny. Důvodem je vážná nemoc - trichomonóza. Na savce je nepřenosná, ale pro ptáky smrtící.

"Příznaky nemoci jsou netečnost, načepýřené peří a apatické chování. Pták často nemá sílu k letu a v krmítku zdánlivě pospává," uvedl ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Zvonek zelený napadený bičenkou drůběží | Foto: Chris,  Geograph,  CC BY-SA 2.0

"Nemoc způsobuje parazitický prvok bičenka drůbeží, která napadá zadní část ptačí ústní dutiny - jícen a vole. Zde se namnoží a způsobuje rozsáhlé záněty, které znemožňují polykání a ptáci nakonec uhynou hladem," popsal Vermouzek.

Krmítka, kde jsou ptáci v těsném kontaktu, tedy přispívají k šíření nemoci, a proto se trichomonóze říká krmítková nákaza, doplnil ornitolog.

Zvonek zelený | Foto: מינוזיג,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Vidíte nemocného zvonka? Vyčistěte krmítko!

Zvonek zelený | Foto: Karel Jakubec,  Wikimedia Commons,  public domain

Pokud lidé nakaženého ptáka uvidí, je podle ČSO nutné přestat s přikrmováním alespoň na dva týdny, všechna krmítka vyčistit a důkladně vysušit. Bičenku drůbeží totiž sucho spolehlivě zabije.

Loni byl nejčastěji hlášeným nemocným ptákem právě zvonek zelený. Udělení titulu má upozornit na to, že ptáci, které se považují za všudypřítomné, nemusí být běžní napořád.

Zvonek zelený | Foto: Mark Freeth,  Flickr,  CC BY 2.0

Za deset let ubylo 70 procent zvonků zelených

Zdeněk Vermouzek | Foto: Jana Rychterová,  Český rozhlas

"Zvonek zelený se v Česku vyskytuje po celý rok. Na podzim se hejna zvonků sdružují a potulují se polní krajinou, kde sbírají semena a další rostlinnou potravu. V zimě rádi přilétají do zahrad a na krmítka, kde si vybírají především slunečnicová semena," popsal Vermouzek.

Hnízdo zvonka zeleného | Foto: nottsexminer,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 2.0

A jak zvonek vypadá? Tito zelenkaví ptáci mají zářivě žlutý pruh v křídle a mohutný kuželovitý zobák. Typický je pro ně výrazný hlas připomínající zvuk malého zvonečku.

"Zhruba až do roku 2010 se zdálo, že zvonek u nás nijak zásadně nemění svoji početnost. Za posledních deset let ale dvě třetiny našich zvonků zmizely. V roce 2021 jsme v Jednotném programu sčítání ptáků napočítali jen 31 procent zvonků oproti roku 2011," upozornil Vermouzek.

Zvonek zelený | Foto: Vaido Otsar,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo: