Ptákem roku 2020 je v Česku jiřička obecná

Jiřička obecná, foto: Estormiz, public domain

Ptákem roku 2020 je jiřička obecná. Titul opeřenci, který žije v blízkosti lidí a na zimu odlétá do Afriky, udělila Česká společnost ornitologická (ČSO). Odborníci tak chtějí upozornit na ubývání vhodného životního prostředí pro ptáky vlivem stavebnictví a zásahů do hnízdišť.

Jiřička obecná,  foto: Estormiz,  public domain

Ani ornitologové nemůžou s jistotou říct, že jiřičku dokonale znají, uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. "Přesto, že žije v blízkosti lidí, pojí se s ní některá tajemství a záhady, které se nedaří objasnit," dodal. Nejasné zůstává například to, kde přesně jiřičky zimují.

Ani jedna jiřička se nevrátila ze zemí jižně od Sahary

Jiřička obecná,  foto: Itu,  CC BY-SA 3.0
"Víme, že jiřička při cestě do zimovišť překonává Saharu, ale kam až doletí, to je záhadou, kterou řeší odborníci napříč celým kontinentem. Navzdory desítkám tisíc kroužků, umístěným na opeřené jiřiččí nohy, se nám dosud ani jeden nevrátil ze zemí jižně od Sahary," podotkl odborník ČSO na ochranu ptáků v zástavbě Lukáš Viktora. Díky kroužkování ale ornitologové vědí, že se jiřičky věrně vracejí tam, kde hnízdí.

Jiřičky žijí v souladu s člověkem po tisíciletí, v poslední době jim ale škodí intenzivní velkoplošné zemědělství, které podle ornitologů narušuje pestrost krajiny a použitím chemikálií snižuje množství hmyzu. "K tomu se přidává i další, poměrně nový trend - shazování jiřiččích hnízd v obavách z hromadícího se trusu pod nimi. Přitom stačí pod hnízdo umístit podložku, která trus zachytí," uvedl Viktora.

Hnízdo obývají jiřičky po desítky let

Hnízdo s mláďaty,  foto: Claus Ableiter,  CC BY-SA 3.0
Jiřička je podle Viktory společenský pták, kolonie mohou čítat desítky, vzácně až stovky párů. "Pokud se někde rozhodnou postavit hnízda, jde o volbu na celý život. Celé generace jiřiček obývají tentýž objekt po desítky let. Často obsadí ještě hrubou stavbu před dokončením a pak se každý rok na osvědčené hnízdiště vracejí," popsal Viktora.

Problémem pro jiřičky může být také sucho, protože ke stavbě hnízda potřebují bláto. Jiřičkám mohou lidé podle Viktory pomoci tím, že jim připraví nádobu s hlínou zalitou vodou nebo i instalací umělých hnízd, která tito ptáci dobře přijímají a úspěšně v nich vyvádějí mladé.

Titul pták roku uděluje Česká společnost ornitologická od roku 1992. V prvním ročníku jím byla zvolena vlaštovka obecná, která si podobně jako jiřička staví hnízda pod římsami střech. Někteří lidé tyto dva druhy zaměňují.