Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ve svém současném složení končí

Lubomír Zaorálek, Pavel Dostál a Martin Muchka při diskusi ve sněmovně, foto: ČTK

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ve svém současném složení končí. Sněmovna po sedmihodinové bouřlivé diskusi navrhla premiérovi radu odvolat, a ten řekl, že to udělá. Pád rady prosadila vládní koalice, která jí mj. dává za vinu prohranou arbitráž státu s firmou CME.

O tom, že by rada měla být odvolána, se začalo mluvit po prohrané arbitráži českého státu s firmou CME. Koalice se domnívá, že rada měla v roce 1999 zasáhnout, když se šéf televize Nova Vladimír Železný rozešel se CME ve zlém, začal vysílat bez ní a firma tak přišla o zisk. CME zažalovala stát za to, že neochránil její investice a uspěla - Česko bude asi muset zaplatit zhruba 10,5 miliardy korun.

Rozpravu provázelo vzájemné osočování, kdo za prohranou arbitráž může. Čím déle diskuse trvala, tím více emoce narůstaly. Komunista Ransdorf pak všem doporučoval na uklidnění valašský penicilin, tedy slivovici. Právě komunisté a občanští demokraté tvrdili, že odvolání rady podlamuje pozici státu, který u švédského odvolacího soudu arbitráž napadl a přispívá k vítězství CME. Opozice chtěla s odvoláním rady počkat na výsledek švédského soudu. Ten dnes končí, ale rozhodnutí bude známé až za několik týdnů. Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý navíc tvrdí, že nelze někoho potrestat bez prokázání jeho viny. Rozhodnutí sněmovny je podle něj pouze politické a nesouhlasí s ním:

Ivan Langer a Vlastimil Tlustý,  foto: ČTK
"Tak jak jsem to nazval na jednání: slavnostní poprava podezřelých před vlastním rozsudkem."

Pro odvolání rady nakonec hlasovalo přesně tolik poslanců, kolik bylo nejméně třeba. Koaliční politici tvrdí, že zdaleka nejde jen o případ arbitráže a radě vyčítají další chyby. Například špatnou práci v kauze televize TV3, která hrozí přerůst v další prohru státu. Unionistka Hana Marvanová v kritice rady mluvila přímo o podezření z korupce a rozhodnutí sněmovny přivítala.

"Důležité je, aby ta nová rada v novém složení skutečně postupovala nestranně, padni komu padni, a nikoliv tedy výběrově, aby to do budoucna nevzbuzovalo dojem závislosti rady."

Lubomír Zaorálek,  Pavel Dostál a Martin Muchka,  foto: ČTK
Místopředseda mediální komise Petr Pleva z ODS ale tvrdí, že právě Hana Marvanová má na mediálním prostředí svůj podíl, protože je autorkou novely z roku 1995. Novela podle některých poslanců vzala radě nástroje, jak účinně zasáhnout. To tvrdí i předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Martin Muchka, který považuje odvolání členů rady za politické rozhodnutí.

"Protože pokud vám někdo dá pravidla hry, kde je to napsáno, jak to napsáno je, a pak vám vyčítá, že jste podle toho konala, tak to je trochu schizofrenní situace."

Martin Muchka před poslanci také uvedl, že má nepotvrzené informace o tom, že osoby, které se zasadily o uznání sporných důkazních materiálů pro rozhodnutí v arbitráži s CME mají mít již zajištěno místo v budoucí radě. Právě kvůli hodnověrnosti důkazních materiálů podala rada podle Muchky trestní oznámení.