Radil mi prezident Havel

Simona Mertlová Tahiliani ve Stanfordu

Simona Mertlová Tahiliani pochází ze sokolské rodiny a tyto tradice ctí i ve Spojených státech.

Se Simonou Mertlovou Tahiliani jsem se seznámil při prvním Sokolském běhu v San Francisku koncem minulého roku. Připravovala se na jeho zvládnutí společně s manželem, nadšeným sportovcem. Sokolské tradice mají v její rodině hluboké kořeny. Prarodiče byli odbojáři a Sokolové. Často se účastnili Sokolských sletů.

Věk pro ně nebyl problém. I ve více jak devadesáti letech si rádi vyšli na olomoucký Svatý kopeček. Po zdolání to oslavili chutným chlebem, špekáčkem a okurkou. Podle dnešních představ to nebylo o zdravé výživě, přesto se mi výšlapy opravdu moc líbily.“ Podle hesla “Ve zdravém těle zdravý duch” pokračuje v rodinné tradici. Přestože hodně pracuje, snaží se být sportovně aktivní. „Turistika ve zdejším okolí je inspirací k poznávání přírody. Součástí jsou i fyzické aktivity při cvičení a sportech v tělocvičně.“ Díky sportu se seznámila i s manželem. „Je nadšeným sportovcem stejně jako já. Poznali jsme se při jednom interdisciplinárním setkání vědců, umělců a spisovatelů, kteří při výroční konferenci CONTACT zkoumají lidskou budoucnost ve skutečnosti i fikci.“

Simona Mertlová Tahiliani s manželem a paní Bubníkovou | Foto: archiv Simony Mertlové Tahiliani

/a a/,

Simona Mertlová Tahiliani má za sebou životní etapu ve světě vrcholového sportu. “ Paní Bubníková a Langová, známé jako sestry Machatové, byly zakladatelky moderní gymnastky v Československu. Díky nim jsem poznala fenomenálního hokejistu Vlastu Bubníka, jeho dceru Hanku a českou reprezentační trenérku Zdenku Schinzelovou, která mne uvedla do vrcholového sportu. Mohla jsem s ní cestovat jako členka delegace na mistrovství světa v rytmické gymnastice do španělského Alikante a účastnit se přípravy na olympijské hry v Barceloně.”

Začátky v Americe

Po třech neúspěšných pokusech z angličtiny při zkouškách na Masarykovu universitu v oboru psychologie se Simona rozhodla začít studovat ve Spojeném královstvé a později v USA. Díky tomu angličtinu zdolala.

Promoce Simony Mertlové Tahiliani | Foto:  archiv Simony Mertlové Tahiliani

“Pomohla k tomu i skutečnost, že jsem členkou hudební misie v St. Catheriena of Sienna. Zpívání chorálů mě učilo prohlubovat si intonaci a znalosti jazyka. Účastnila jsem se taky letních koncertů v Stanford Summer Chorus, kde jsem se navíc seznámila s různými etniky.”

V Kalifornii začala studovat alternativní medicínu a psychologii (vizualizace, dechové cvičení atd.) "Prvních deset let jsem pomáhala jako zdravotní sestra dětem a starala se o nemocné v domácím prostředí. Stala jsem se členkou Amerického červeného kříže a DAT (Disaster Action Team) a přednášela na různá témata přírodních katastrof. V Kalifornii k nim patří zemětřesení, povodně, ohně atd. Jak se na ně připravit, jak jim předejít, jak minimalizovat jejich dopad ve spolupráci s policií, hasiči a armádou.”

Simona Mertlová Tahliani v Bollywoodu | Foto: archiv Simony Mertlové Tahiliani

Po ukončení studia a získání diplomu postoupila na Foothill College, státní universitě v San Francisku, kde studovala psychologii, dostala možnost přednášet v oboru zdravého životního stylu a výživy. Součástí toho je meditace, relaxace, vizualizace a další psychologické metody, na které má dnes řadu diplomů a osvědčení z USA i Indie. “Nemohu zapomenout na překrásné a inspirující přednášky, programy a výstavy, kterých jsem se zúčastnila v muzeu a umělecké galerii Stanford university”, říká opaní Simona a vzpomíná, jak díky návštěvám sympozií poznala vědce z NASA, METI (Mezinárodní výzkumná organizace, která se snaží o komunikaci s mimozemskými civilizacemi). “Bylo zajímavé si povídat s astrofyziky, například s Frank Donald Drakem, Seth Shostakem anebo Jill Tartereovou. Nejblíže jsem měla možnost komunikovat s prezidentem METI, Douglas Vakochem. Ten má v rodině české prapředky. Je psycholog a vědec. Máme společné hobby, kterým je komunikace s jinými formami života.”

Probuzení zájmu o mimozemské civilizace

James A. Harder | Foto: Kalifornská univerzita

Největší inspiraci našla Simona Mertlová Tahiliani u James A. Hardera, profesora stavebního a hydraulického inženýrství na kalifornské univerzitě v Berkeley. Jako emeritní profesor byl možná nejlépe známý jako významný badatel UFO, který se tomuto tématu věnoval více než 50 let, poprvé se začal zajímat o mimozemšťany v roce 1952. V letech 1969-1982 byl ředitelem výzkumu organizace Aerial Phenomena Research Organization (APRO). "Fantastický profesor, vizionář a vědec, v jehož soukromém obydlí jsme rozebírali s dalšími lidmi možnosti kontaktu s jinými formami života a případné následky na lidskou společnost. Jeho vize a plány do budoucna byly opravdu inspirující a mnohé pomohly při objevování jiných vesmírných těles a obrovskému zájmu o meziplanetární lety.”

Seznámení s Václavem Havlem

Simona Mertlová Tahiliani s americkým Červeným křížem | Foto: archiv Simony Mertlové Tahiliani

S někdejším českým prezodentem se paní Simona poznala díky dokumentárnímu pořadu Soumrak vynálezců, který natáčela Česká televize. “Paní Slepičková tehdy dávala dohromady, se svým týmem, zajímavé příběhy o léčitelích a ufologii. Během jednoho natáčení jsem poznala Michala Kocába a přes něho i jeho přítele Václava Havla. Ten mi doporučil co nejvíce cestovat, pokud to bude v mých finančních a jazykových možnostech. Věřil, že kontakt s lidmi a odborníky v astrobiologii mi budou novou inspirací. Pomohou mi lidsky i v kariéře.“

Splněný americký sen

Simona Mertlová Tahiliani s manželem | Foto:  archiv Simony Mertlové Tahiliani

“Přání studovat v Československu se mi nesplnilo, ale v Americe jsem uspěla. Poznala jsem díky tomu příběhy studentů z Indie, Číny, Indonésie. Rodiče a prarodiče jim pomáhají finančně zvládnout zdejší nákladné studium i za cenu osobních obětí. Konverzace s nimi mě inspirovala napsat malou povídku ”Simeta the story tale from Moravia”, která tak trochu poukazuje i na moji minulost a na problémy ženy ve společnosti. Takže mé sny se realizovaly v jiné formě, o které se mi ani nesnilo,” uzavírá Simona Mertlová Tahiliani.

Simona se narodila v jedné z nejhezčích městských částí Brna. V Československu se kromě studia na zdravotní škole věnovala vrcholovému sportu. V gymnastice spolupracovala na organizaci a tréninku mladých talentů. V Kalifornii vystudovala Foothill College. Na prestižní universitě Stanford spolupracovala při výuce v oboru zdravé výživy. Pracovala jako zdravotní sestra a dobrovolnice k zvládnutí přírodních katastrof. Zajímá se o vesmírné studie, jiné formy života a případné kontakty s nimi.

Autor: Ája Bufka
klíčové slovo:
spustit audio