Rádio má dnes svátek. Víte, co je šavle, bublák nebo kašlátko?

Rádio má dnes svátek. V roce 2011 UNESCO rozhodlo, že světový den rádia bude 13. únor. Pokud byste pátrali, neváže se ani k počátkům rozhlasového vysílání, ani k datu narození některých průkopníků rádia. Tento den v roce 1946 vzniklo Rádio Spojených národů - United Nations Radio. Víte, že Český rozhlas bude letos slavit sto let? A znáte slova, která používají rozhlasáci ve své hantýrce?

Mají totiž specifickou mluvu. Víte co je šavle, bublák nebo kašlátko? Kašlátko je pomocník, díky kterému můžete při indispozici vypnout mikrofon. Pomocí šavle nebudete bojovat, ale ovládat hlasitost na mixážním pultu. A když použijete bublák, nebudete bublat, ale pod zprávami půjde podkresová znělka.

Jak vzniklo rádio? Spojením latinských slov paprsek a záření

Slovo rádio je odvozeno z latinského radius (paprsek) a radiatio (záření). Slovo rozhlas vzniklo v roce 1924, kdy Radiojournal vypsal soutěž na české pojmenování. Poprvé pak slovo rozhlas použil redaktor Národních listů Richard Durdil ve svém článku z 21. května 1924. Do té doby se používal termín radio a z něj tvořené složeniny (radioposluchač, radiokoncert a podobně).

Rozhlasový vůz Tatra z roku 1935 | Foto: APF Český rozhlas

Já mám rádio spojené s přijímačem Tesla Talisman. Stálo v kuchyni na poličce, bylo z bakelitu a na displeji hlavní města světových metropolí. Jako dítě jsem stála na stole a lovila cizokrajné melodie z celého světa.

Český rozhlas slaví sto let

Foto: Český rozhlas

Den rádia si Český rozhlas letos připomíná v roce významného výročí. Slaví totiž sto let. Pořád má své místo - jako zdroj informací, zábavy i poučení. Přitom, když vznikla televize, tak mu prorokovali brzký konec.

Český rozhlas také letos spoluorganizuje největší celoevropskou konferenci pro odborníky z oblasti rádia, podcastingu a výroby audio obsahu. Účastníci Radiodays Europe se sejdou v Kongresovém centru Praha už v březnu. Přijedou zástupci veřejnoprávních i komerčních rádií i nezávislí tvůrci audio obsahu z celého světa.

„Pro rok 2023 jsme vybrali Českou republiku a Prahu jako hostitelské město, jelikož má velmi zajímavý a pulzující rádiový trh. Český rozhlas navíc oslavuje sté výročí od oficiálního zahájení rozhlasového vysílání a to je výborná příležitost představit český audio průmysl zbytku Evropy," vysvětluje Peter Niegel, výkonný ředitel Radiodays Europe.

Do zahraničí zkoušel vysílat už Radiojournal

Vysílání Radiojournalu ze stanu ve Kbelích | Foto: APF Český rozhlas

Český rozhlas, respektive jeho předchůdce Radiojournal byl po BBC teprve druhou vysílací společností, která začala v Evropě oficiálně vysílat na rozhlasových vlnách. Byl 18. květen 1923 a vysílacím pracovištěm byl skautský stan v pražských Kbelích. Radiojournal se už v roce 1923 pokoušel o vysílání do zahraničí. Své programy ohlašoval v angličtině a esperantu.

Málokdo však ví, že ještě před rokem 1923 společnost Elektra, pozdější Tesla, experimentovala s vysílacími elektronkami. Byly jí přiděleny krátké vlny, které se tehdy považovaly za bezcenné. Vysílání Elektry bylo slyšet až v Anglii.

Pozdější Radio Praha zahájilo své vysílání 31. srpna 1936. Bylo určeno především krajanům, kterých tehdy žilo v zahraničí dva a čtvrt milionu. Program se skládal ze zpravodajství, přednášek, hudby a literárních pořadů. Vysílalo se česky, slovensky, německy, anglicky, francouzsky a příležitostně rusínsky. Později se jazyky rozšiřovaly a Radio Praha vysílalo třeba arabsky nebo svahilsky.

Film Vlny bude vyprávět o vysílání v době pražského jara

Foto: Khalil Baalbaki,  Český rozhlas

Český rozhlas už s oslavami 100. výročí začal. Milovníci tance se v březnu sejdou na plese. V den narozenin bude velkolepý koncert a kulaté výročí připomene i výstava v Národním technickém muzeu. Představí nejenom bohatou historii rozhlasového vysílání a technologického vývoje rádia, ale i důležité rozhlasové okamžiky. Výstava s názvem „100 let je jen začátek" začíná 17. května.

Jiří Mádl | Foto: Khalil Baalbaki,  Český rozhlas

K jubileu navíc vzniká film režiséra Jiřího Mádla „Vlny", který vypráví o vysílání Československého rozhlasu v době pražského jara 1968. A také šestidílná televizní série „Tisíc hlasů", která na pozadí osobních životů redaktorů rozhlasu přiblíží historické začátky rozhlasového vysílání, které se i dnes stále vyvíjí.