Rakousko stáhlo své výhrady ohledně kapitoly životního prostředí

Připravila Evelina Himalová.

Rakousko stáhlo své výhrady ohledně kapitoly životního prostředí v přístupových jednáních České republiky s Evropskou unií. Po pondělním jednání ve Vídni s rakouskou ministryní zahraničí Benitou Ferrerovou-Waldnerovou to v pondělí oznámil šéf české diplomacie Jan Kavan...

"Velmi oceňuji vstřícný krok rakouské strany, kdy na příkaz paní ministryně Ferrerové-Waldnerové Rakousko stáhlo své výhrady vůči formulacím, které jsme měli v kapitole 'životní prostředí', to znamená, že můžeme jednat o kapitoleš 'životní prostředí', a já doufám, že společně s regionální kapitolou, a možná i s finanční kontrolou, tuto kapitolu uzavřeme,"

řekl český ministr zahraničí. Jan Kavan, který vede českou delegaci na summitu ministrů zahraničí Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě, se v pondělí večer setkal také s rakouským ministrem životního prostředí Wilhelmem Moltererem, s nímž hovořil zejména o přípravě schůzky předsedů vlád obou zemí, která se uskuteční 12. prosince v Rakousku. Miloš Zeman a Wolfgang Schüssel budou během ní jednat především o postojích obou stran k jaderné elektrárně Temelín.

Podle rakouské agentury APA na okraj konference OBSE ve Vídni v pondělí jednali o české jaderné elektrárně Temelín také špičkoví představitelé rakouských a německých Zelených Alexander Van der Bellen a Joschka Fischer. Fischer údajně uvedl, že sdílí obavy Rakušanů z české atomové elektrárny, dodal však, že v nynější fázi nesmí být žádný z kandidátů vstupu do EU vylučován.