Komisař Evropské unie Günter Verheugen odmítl svolat mezinárodní konferenci o Temelínu

Günter Verheugen

Člen Evropské komise pro rozšíření Günter Verheugen odmítl svolání mezinárodní konference o odstavení české jaderné elektrárny Temelín a jeho financování, jak to požaduje Evropský parlament. Navíc se vyslovil pro rychlý politický závěr jednání mezi Českou republikou a Rakouskem, které bylo započato v prosinci v rakouském Melku. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Exekutiva unie musí brát stanovisko Evropského parlamentu k Temelínu vážně, podotkl komisař Günter Verheugen. Vzhledem k tomu, že však česká vláda s konferencí nesouhlasí, je to bezpředmětná otázka. Ředitel tiskového odboru ministerstva zahraničí Karel Borůvka uvedl, česká diplomacie postoj evropského komisaře ocenila.

"Vítáme též jeho názor, že proces z Melku by měl být na nejvyšší úrovni uzavřen co možná nejrychleji bez kladení nových požadavků. Ministr Kavan je přesvědčen, že je nutné odmítnout rakouské snahy začlenit do protokolu z Melku požadavky, které nebyly součástí původního scénáře. Sem zajisté nepatří závěry rezoluce Evropského parlamentu navrhující svolání mezinárodní konference zabývající se výhradně jadernou elektrárnou Temelín, ale ani úvahy o právní závaznosti melckých politických dohod."

Jednání o Temelínu, jak bylo dohodnuto v Melku, měla skončit už v červnu. Česká strana už požadované dokumenty odevzdala, Rakousko však chce ještě různé doplňky. Vzhledem ke zmíněným nejasnostem nelze uzavřít dohodu, která by celý proces zakončila. Proto se, jak uvedl Karel Borůvka, 21. září tohoto roku sejdou k dalšímu kolu jednání ministr zahraničí Jan Kavan a ministr životního prostředí Rakouska Wilhelm Molterer.

"Vyjednavači se pokusí najít východisko ze současné situace, kdy Rakousko vznáší nové požadavky a současně stále neumožňuje České republice uzavřít vyjednávací kapitolu "energetika", tak jak předpokládá melcký proces. My tuto situaci zatím označujeme za patovou. "

Někteří rakouští politici považují právě blokování kapitoly "energetika" za poslední účinný nástroj nátlaku na Prahu. Tyto snahy Günter Verheugen odmítl. Za své vystoupení se dočkal kritiky jak rakouských vládních stran, tak opozice i ekologických iniciativ. Například ekologická mluvčí opozičních sociálních demokratů Ulli Simaová označila Verheugenův postoj za urážku Rakouska a Evropského parlamentu. Ekologická mluvčí Zelených Eva Glawischnigová hovoří dokonce o skandálu. Komisaři Verheugenovi, který podle jejích slov ztratil po první negativní reakci Česka odvahu, doporučila, aby se nechal angažovat jako mluvčí Temelína.