Ministr Kavan jednal v Bruselu o přistoupení Česka k Evropské unii

Günther Verheugen

Česká republika výrazně pokročila v přípravě na vstup do Evropské unie. Je velmi reálné, že může ukončit vstupní jednání do konce příštího roku. V Bruselu to po jednání s ministrem zahraničí Janem Kavanem ohlásil komisař pro rozšíření unie Günther Verheugen. Další podrobnosti má Josef Kubeczka.

Komisař Verheugen vysoce ocenil přípravy České republiky na vstup unie. Myslí si, že Česko si napravilo reputaci z minulosti a připravuje se na vstup do Evropské unie svědomitě. To se odrazí v hodnotící zprávě, kterou komise zveřejní příští úterý. Günther Verheugen k tomu řekl:

"Česká republika učinila výrazný pokrok za uplynulý rok. Zpráva bude pozitivní,"řekl komisař Verheugen.

Ministr zahraničí Jan Kavan k tomu dodal, že Česká republika by ještě ráda letos ukončila s Evropskou unií jednání o dalších kapitolách, jako jsou daně, doprava nebo energetika. V posledně jemenované kapitole je ale ještě třeba dořešit spor s Rakouskem o jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín. Ministr Kavan doufá, že Víden jednání o energetice umožní:

"Nedovedu si představit, že by kvůli jaderné elektrárně Temelín bylo možné, aby kdokoliv blokoval dlouhodobě naše přistoupení do Evropské unie."

Šéf české diplomacie jednal o Temelínu také s místopředsedkyni Evropské komise Loyolou de Palaciovou. Vyložil ji představu české vlády, jak ukončit jednání s Rakouskem o Temelínu na základě protokolu z Melku a jak uzavřít v přístupových rozhovorech kapitolu "energetika". Po schůzce se radoval, že se s komisařkou plně shodl. "Nyní bude záležet na jednání s rakouskou stranou v příštích dnech, které bude, doufám, stejně úspěšné. Pokud bychom se s rakouskou stranou nedohodli do konce listopadu nebo začátku prosince, hrozí krach procesu z Melku, tedy místo jednání konfrontace," řekl Jan Kavan.

V praxi by to znamenalo, že Rakousko bude kapitolu "energetika" vetovat. Ministr Kavan prozradil, že jeho dosavadní schůzky s rakouským ministrem životního prostředí Wilhelmem Moltererem nevedly k rozuzlení; sejde se s ním opět v nejbližších dnech. Jan Kavan ale usoudil, že případná konfrontace by byla "dlouhodobě neudržitelná".

Stejně podle něj smýšlí také de Palaciová a další představitelé Evropské komise. Komisařka de Palaciová, která má na starosti energetiku a dopravu, řekla, že podle jejího názoru "vynaložila Česká republika značné úsilí, aby problém Temelína bilaterálně s Rakouskem vyřešila, a komise z toho má obecně pozitivní dojem". Návrh společného stanoviska Evropské unie vůči Česku v kapitole energetika bude podle ní předložen členským státům tak, aby byl splněn stanovený harmonogram, tedy aby měly možnost se shodnout na jednotné pozici do konce roku.