Rasový útok ve Svitavách

skinhead

O víkendu došlo v České republice k dalšímu rasovému útoku. Dvaadvacetiletý skinhead na diskotéce ve Svitavách pobodal třicetiletého Roma, který krátce nato svým zraněním podlehl. Za vraždu s rasovým podtextem skinovi hrozí až výjimečný trest. Bližší informace o posledních případech rasových útoků má Milena Štráfeldová.

Rasistický útok ve Svitavách je dosud posledním ze série napadení Romů, k nimž ze strany pravicových extremistů u nás došlo v posledních letech. Od počátku 90. let eviduje policie zhruba deset případů, kdy došlo při rasových útocích k těžkému ublížení na zdraví nebo k úmrtí. Nedávno například skini napadli skupinu ostravských Romů a způsobili jim vážná zranění. Tamní Romové dokonce uvažují o zřízení romské domobrany, která by je hájila. Přesto útok ve Svitavách patří k dosud nejtěžším případům napadení Roma se zjevně rasovým podtextem. Útočník, který se veřejně hlásí ke hnutí skinheads, navíc již v minulosti na Romy ve Svitavách zaútočil. Před čtyřmi lety bezdůvodně pobodal jiného Roma přímo na jedné ze svitavských ulic. Tehdy ho soud uznal vinným z ublížení na zdraví, vyvázl ale jen s podmíněným trestem. K výši jeho trestu za současný útok však mluvčí policie východočeské policejní správy Iva Marková uvedla:

"Na uvedené jednání jednání pamatuje trestní zákon na dvanáct až patnáct let, nebo trestem výjimečným."

Na stanovisko Romské občanské iniciativy k tomuto dosud poslednímu útoku, ale i k možnostem lepší komunikace mezi romskou menšinou a majoritní společností jsem se v telefonickém rozhovoru zeptala prezidenta Romské občanské iniciativy Štefana Ličartovského.

Tolik k útokům pravicových skupin na Romy uvedl prezident Romské občanské iniciativy Štefan Ličartovský. Náměstek ministra spravedlnosti Alois Cihlář a současně člen Rady vlády pro lidská práva ke svitavskému rasistickému útoku řekl:

"Existence trestných činů, motivovaných rasovým kontextem, je v každém ohledu špatná věc, ať už se ten trestný čin odehraje ve svitavách nebo kdekoliv jinde. Asi nejdůležitější jsou kroky, které by měly býti nebo jsou činěny v oblasti prevence či případného dalšího postihu pachatelů takových trestných činů s rasovým kontextem."

Součástí opatření proti rasismu jsou podle náměstka ministra spravedlnosti Cihláře například i nová ustanovení v občanském a trestním řádu, která daleko přísněji postihují rasistickou motivaci trestných činů. Viník trestného činu například od letošního ledna musí prokázat, že nejednal s rasovým podtextem, což je oproti dřívějším možnostem postihu rasisticky motivovaným útoků velký posun k ochraně národnostních menšin.