Do ostravských ulic vyrazily romské občanské hlídky

V ostravských ulicích se objevily romské občanské hlídky. Představitelé romských organizací ve městě chtějí tímto způsobem předejít diskriminaci a rasově motivovaným útokům, především ze strany skinheadů. Reagují tak na červnový útok čtyř skinheadů, kteří v Ostravě napadli Romy. Další podrobnosti má Josef Kubeczka.

Hlídky nejsou ozbrojené ani nějak označené. Mají za úkol sledovat vytipované oblasti a zjišťovat konkrétní zkušenosti místních Romů. Podle romských aktivistů panuje ve městě nedůvěra v policii. Romské hlídky, složeně z asi dvaceti místních romských aktivistů, chtějí lidem vysvětlit, že jedině policisté mohou řešit konflikty a útoky. Mikuláš Horváth z Romské občanské iniciativy nám k hlídkování řekl:

"Ta akce by měla skončit v pátek odpoledne, kdy my bychom měli mít shromážděna všechna trestní oznámení, která Romové neudali. Pak se rozhodneme přes víkend, zda to mělo smysl a nevylučuje se ani to, že příští týden budeme pokračovat."

"Neočekáváme od toho žádné velké úspěchy. Ale je třeba někde začít, aby Romové získali důvěru v policii,"řekl Horváth sdělovacím prostředkům. Mezi vytipované oblasti hlídkování patří centrum Ostravy a obvod Vítkovice, kde žije početná romská komunita. Hlídky mají jezdit v tramvajích, hlídat diskotéky a restaurace, kam nejsou Romové pouštěni. Zatímco Romové tuto aktivitu vesměs vítají, zástupci veřejné správy, policie i politici jsou ve svých názorech spíše skeptičtí. Šéf městského ředitelství Policie České republiky plukovník Rostislav Pavliska však tuto iniciativu nezatracuje:

"Občan v této zemi má právo vytvářet jakékoliv hlídky, pokud neporušuje zákon. Může vytvářet hlídky požární, hlídky mravnostní, může vytvořit třeba i hlídky romské."

Také náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák nic proti této formě hlídek nenamítá:

"Pokud tady nějaké hlídky vzniknou, pokud nebudou ozbrojeny, pokud budou skutečně jenom monitorovat situaci - nemám nic proti tomu."

K ostravské formě romské domobrany se po setkání s předsedou Romské občanské iniciativy Štefanem Ličartovským vyjádřil rovněž ministr vnitra Stanislav Gross:

"Já jsem měl jednání s předsedou Romské občanské iniciativy, kde i on jasně prezentoval názor, že žádná domobrana by romskou komunitou neměla být organizována, že to, co by mohlo být organizováno, což je věc, které já bránit nemohu, jsou jakési občanské hlídky tak, jak třeba fungovaly při zasedání měnového fondu."

Jak už bylo řečeno, v pátek se ostravští romští aktivisté setkají se zástupci policie, které budou informovat, zda došlo k porušení zákona vůči Romům. Pak se rozhodnou, jestli budou v hlídkách pokračovat.