Reakce na volby

Připravila Eva Petržílková.

Jak jsme vás už informovali, čtyřkoalice Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie se stala jednoznačným vítězem doplňovacích voleb do Senátu. Ve druhém kole hlasování uspělo 16 z 19-ti jejích kandidátů. Znamená to, že v horní parlamentní komoře bude strany čtyřkoalice zastupovat 39 senátorů. Představitelé čtyřkoalice ocenili, že i přes nízkou volební účast dali občané přednost volbě kandidátů demokratických stran. Předseda KDU-ČSL Jan Kasal byl první, který zdůraznil, že je čtyřkoalice vděčná voličům zato, že její kandidáti získali tak velkou důvěru občanů:

Předseda Unie svobody Karel Kühnel se domnívá, že výsledek senátních i krajských voleb tak trochu posune celkový volební přístup občanů k volbám v České republice..

Karel Kühnel
"Obnovuje smysl voleb jako smlouvy mezi voliči a volenými, jako závazek pro ty, kteří jsou voleni, aby po volbách skutečně dělali to, co říkali před volbami, že dělat budou a nikoliv naopak. V tomto smyslu považuji výsledek senátních voleb, ale do velké míry i voleb do krajských zastupitelstev, jako jasné odmítnutí principů a politiky takzvané opoziční smlouvy."

Také další představitelé čtyřkoalice předseda Demokratické unie Ratibor Majzlík a šéf ODA Daniel Kroupa jsou přesvědčeni o tom, že voliči v těchto volbách dali jasně podporu snaze čtyřkoalice o vzájemnou spolupráci a nastolení změn na české politické scéně.

Naděje na budoucí vládu pravice je v Česku po senátních a krajských volbách reálnější. Tak zhodnotila výsledky hlasování výkonná rada ODS, která uvítala porážku levicových stan. Výsledky jednání o krajských koalicích budou podle předsedy ODS Václava Klause prvním testem, zda je pravice skutečně schopná společně vládnout:

Václav Klaus
"Jsme přesvědčeni o tom, že právě vyjednávání o koalicích v krajích, respektování nebo nerespektování výsledků voleb do krajských zastupitelstev napoví strašně moc o tom, jak velká tato naděje je a bude."

Václav Klaus dále zdůraznil, že společné vládnutí pravicových stran bude možné až po roce 2002, takže o vypovězení opoziční smlouvy ODS neuvažuje.

Ledovou sprchou byly volby do třetiny senátu pro Lidový dům. Sociálním demokratům se totiž v sedmadvaceti volebních obvodech podařilo obhájit jediný mandát, a to dosavadního člena horní komory parlamentu Petra Smutného. Sám předseda sociálních demokratů Miloš Zeman se sledování výsledků 2. kola voleb v sídle své strany nezúčastnil. Volný čas využil, jak řekl, k odpočinku:

"Nedá se říci, že to byla dovolená. Byl to víkend. Já jsem samozřejmě oznámil svým nejbližším spolupracovníkům, že na dovolenou tohoto typu odjedu, protože v té době se už nedalo nic ovlivnit. A samozřejmě, že jsem si dobře odpočinul a tzv. nabil baterky."

Miloš Zeman vzal už po prohraných krajských volbách odpovědnost za podzimní fiasko na sebe. Do dubnového sjezdu ČSSD, kde už nebude znovu na nejvyšší stranický post kandidovat, však Zeman rezignovat nehodlá. Jeden z jeho možných nástupců a současný první místopředseda ČSSD Vladimír Špidla potvrdil, že ve vedení sociálních demokratů zatím žádný požadavek na odstoupení Miloše Zemana či dalších nezazněl.

Vladimír Špidla
"Do sjezdu nelze skutečně očekávat nějaké změny, které by byly takové jako, co vychází jako Pallas Athena z hlavy Diovy, prostě v plné zbroji a dokonale. To určitě ne. Ale do sjezdu bude probíhat velmi intenzivní politická debata, která přinese výsledky."

Ještě před dubnovým sjezdem čeká sociální demokraty diskuse ve vrcholných stranických orgánech - hned tuto neděli na předsednictvu a 2. prosince na výkonném výboru v Hradci Králové.

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček přičítá volební prohru své strany především prohlášením představitelů ČSSD. Podle Grebeníčka by si sociální demokracie měla uvědomit, zda chce být levicovou stranou:

"V České straně sociálně demokratické začal v minulém týdnu naplno boj o moc ve straně. Nemohu jinak nazvat lavírování, otevřený nezájem řady představitelů ČSSD o výsledky druhého kola senátních voleb, jejich výrazně ideologizující přístupy a někde i otevřené, nebo otevřeně vyjádřená podpora pravici. Kandidátům ČSSD a KSČM to výrazným způsobem snížilo volební výsledek."

Tolik reakce představitelů parlamentních stran na výsledky voleb do krajských zastupitelstev a Senátu. K těm se nechce vyjadřovat prezident Václav Havel. Jeho mluvčí Ladislav Špaček pouze poznamenal, že na rozhodnutí voličů není co komentovat. Zdůraznil zároveň, že malá volební účast nic nemění na kvalitě jednotlivých mandátů nových senátorů.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio