Reakce představitelů ČR na útoky USA proti Afghánistánu

Václav Havel

Na úvod jsme pro vás připravili stručný souhrn prvních reakcí české politické reprezentace na útoky, které v neděli zahájily Spojené státy americké proti teroristům. Připravil Vilém Faltýnek.

Za Washington se okamžitě postavila celá česká reprezentace. Prezident Václav Havel v neděli na mimořádné tiskové konferenci vyjádřil "absolutní podporu" zahájené odvetě USA za zářijové teroristické útoky na New York a Washington. "Je na místě klidná trpělivost, není důvod k panice," zdůraznil prezident. Dále řekl:

"Chceme-li se těšit z práva, žít důstojným životem, musíme být připraveni na to, že tyto hodnoty a tato práva je občas třeba bránit, třeba i se zbraní v ruce. Domnívám se, že je na místě klidná trpělivost a že není důvod k žádné panice. Zároveň ale se domnívám, že je třeba, abychom všichni věděli, že jsou chvíle, kdy si naše svobody žádají určité oběti, nebo aspoň určitá omezení."

Václav Havel také zdůraznil, že nejde o útok na Afghánistán, na islám, proti žádnému národu ani zemi. Cílem útoků jsou pouze teroristické organizace, které ohrožují obecně lidské hodnoty, společné všem kulturám a náboženstvím.

Ministr zahraničí Jan Kavan v neděli informoval o tom, že nejvyšší představitelé státu měli informace o zahájení akcí už několik hodin dopředu.

"My jsme byli na tuto situaci připraveni, zpráva nás nijak nezaskočila. Dozvěděli jsme se o chystaném bombardování dnes odopoledne z diplomatických zdrojů a pouze jsme aktivovali to, co již bylo připraveno."

V 18:00, tedy asi půl hodiny předtím, než se na veřejnosti objevily první zprávy o zahájení odvetných útoků, se už na ministerstvu vnitra sešli ministr obrany Jaroslav Tvrdík s ministrem vnitra Stanislavem Grossem. Ten po schůzce ujistil veřejnost, o tom, že stávající bezpečnostní opatření jsou dostatečná.

"Není důvodu k žádným mimořádným opatřením, není důvodu k tomu, aby vzhledem k vnitřní bezpečnostní situaci byli občané České republiky byli zneklidněni, všechny systémy fungují tak, jak fungovat mají, a bezpečnost občanů České republiky je zajišťována a zajištěna."

Místopředseda vlády Vladimír Špidla, který se rovněž zúčastnil schůzky na ministerstvu, potvrdil Grossova slova:

"Od 11. září se Česká republika rychle uvedla do stavu, který je přiměřený současné situaci, takže nějaké nové velké změny nejsou potřeba. Samozřejmě dílčí opatření se měnit mohou, tak jak se bude měnit situce."

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus v první reakci na útok uvedl, že "použití síly je vždy velmi smutnou věcí". V tomto případě je ale podle Klause evidentní, že je použití síly nezbytné.

"Víme že téměř čtyři týdny uplynuly, byla tady vážná jednání diplomatická, byly tady vážné zpravodajské analýzy, byli tady všichni nejlepší vojenští stratégové, takže toto rozhodnutí po čtyřech týdnech není ukvapené a já bych se na to takhle díval. Je potřeba, abychom to brali jako věc vážnou, ale současně abychom nepodléhali panice a zachovali obezřetnost, klid."

V pondělí vyjádřila své stanovisko také česká katolická církev. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman řekl, že akce v Afghánistánu nechápe jako mstu za zářijové teroristické útoky, ale jako obranu společnosti. Dodal, že však použití zbraní nesmí vyvolat těžší zlo než zlo, které je třeba odstranit.