Ředitel České televize byl obviněn

Jiří Balvín, Foto:CTK

Česká televize je znovu v popředí zájmu. Protikorupční služba policie obvinila jejího ředitele Jiřího Balvína, že zmanipuloval zakázku na nákup techniky. Generální ředitel veřejnoprávní televize je obviněn z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z porušení závazných pravidel hospodářského styku.

Jiří Balvín,  Foto:CTK
Policie vyšetřuje Balvína kvůli nákupu přenosového vozu za 57,5 milionu korun. Ten koupila loni veřejnoprávní televize od společnost ČNTS, kde Balvín dříve pracoval. Nyní je podezřelý z toho, že při výběrovém řízení zvýhodnil svého dřívějšího zaměstnavatele. Více mluvčí městského státního zastupitelství Martin Omelka.

"Stíhání se týká koupi přenosového vozu od ČNTS. V červenci minulého roku bylo zájeno jednání a k dodání došlo v říjnu. Došlo k porušování pravidel o zadávání veřejných zakázek."

Toto obvinění však Balvín odmítá.

"My jsme kvůli splěnění všech podmínek vypsali na koupi přenosového vozu veřejné výběrové řízení. ČNTS mělo k dispozici tento vůz, který se jinak staví rok rok a půl a tak jsme ho koupili. Máme totiž některé vozy staré i patnáct let."

Podle vyšetřovatelů bylo výběrové řízení od počátku ušité ČNTS na míru. V podmínkách soutěže totiž Česká televize stanovila, že uchazeči o zakázku musí dodat přenosový vůz do pěti týdnů a nikdo jiný než zmíněná společnost tuto podmínku nemohl splnit. Balvín čelí i obvinění, že dal příkaz k pozdržení platby za přenosový vůz a Česká televize potom musela zaplatit penále ve výši 2,5 milionu korun. I v této spuvislosti Balvín odmítá, že by televizi poškodil.

"My jsme fakturu řádně zaplatili, i když s několika denním zpožděním. Potřebovali jsme se opravdu přesvědčit, že výběrové řízení proběhlo řádně. Nechali jsme si na to vypracovat expertýzu a když nám dala kladné stanovisko, tak jsme to doplatili."

Penále ale Česká televize skutečně zaplatila a policie nyní zjišťuje i to, zda v pozadí nestála korupce. Balvín podle vlastních slov o rezignaci neuvažuje. Zdrženlivá je i rada České televize, která jej může z funkce odvolat. Za něco málo přes rok, kdy je ředitel ve funkci, čelí kritice už po několikáté. Na Balvínovu adresu se v minulosti sneslo i obvinění jeho podřízených, že kryje ředitele brněnského televizního studia Zdeňka Drahoše, vyšetřovaného policií kvůli korupci a neprůhlednému zadávání zakázek.