Referendum zelených o radaru

0:00
/
0:00

Strana zelených zřejmě uspořádá vnitrostranické referendum o výstavbě amerického protiraketového radaru v Česku. Bude se ale případně konat až po dubnovém summitu NATO v Bukurešti, který se má otázce protiraketové obrany věnovat.

Martin Bursík  (druhý zleva),  Dana Kuchtová  (vlevo) a Matěj Stropnický,  foto: ČTK
Republiková rada zelených na svém nedělním jednání schválila pravidla pro vypsání referenda a pověřila předsednictvo strany, aby formulovalo příslušné otázky. Místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová v České televizi vysvětlila, co má hlasování uvnitř strany přinést:

"Toto vnitrostranické referendum je samozřejmě nástrojem, který nám ukáže, jaký má členská základna názor například na radar. U radaru je velmi pravděpodobné, že referendum proběhne jako první. Samozřejmě respektujeme usnesení sjezdu, které říká, že zelení podpoří radar pouze v případě, že bude pod řízením a velením NATO."

Místopředsedkyně Republikové rady zelených Jana Drápalová v průběhu nedělního jednání však sdělila, že takové referendum neumožňují stanovy Strany zelených a muselo by dojít k jejich změně:

"Proto diskuse probíhala v rovině, zda by nebylo do té doby, že stanovy budou upraveny, možno nahradit vnitrostranické referendum určitým průzkumem názorů nebo průzkumem mínění členů Strany zelených."

Mluvčí Strany zelených Eva Rolečková k tomu dodala:

"Tam padají návrhy například k tomu, aby to byl jenom reprezentativní průzkum s doporučujícím významem, aby to bylo obecné nebo aby to bylo k radaru."

Strana zelených zřejmě přece jen uspořádá vnitrostranické referendum o výstavbě amerického protiraketového radaru v Česku. Republiková rada zelených schválila pravidla pro vypsání referenda a pověřila předsednictvo strany, aby formulovalo příslušné otázky. Širší vedení zelených se ale dohodlo na tom, že s referendem počká na rozhodnutí NATO. Potvrdila to mluvčí Strany zelených Eva Rolečková:

"Republiková rada schválila obecnou směrnici k vnitrostranickému referendu, čili nikoliv k jednotlivému tématu, ale prostě směrnici, která upravuje podmínky k vyhlášení vnitrostranického referenda. V podstatě uložila předsednictvu, aby se zabývalo otázkou k případnému referendu o radaru po summitu v Bukurešti."

Dubnová vrcholná schůzka zemí Severoatlantické aliance v rumunské metropoli se má právě otázce protiraketové obrany věnovat. "Summit se koná 2. až 4. dubna. V dvoutýdenním odstupu po tomto summitu bude vyhlášeno referendum,"řekl místopředseda zelených Ondřej Liška. Odpůrci radaru ve Straně zelených, například místopředseda Republikové rady Matěj Stropnický, se na jednání neúspěšně snažili prosadit, aby zelení provedli průzkum stranického mínění už nyní. Podle Ondřeje Lišky ale Republiková rada zvolila správný postup. "Je to rok a půl poté, co tohle téma diskutujeme, rok a půl po oficiální nabídce Spojených států. Budeme mít výstup z NATO a budeme vědět, jak se k tomu staví Evropská unie,"řekl. Sám ale prý nedává velké šance tomu, že by výsledek summitu NATO mohl změnit skeptický postoj zelených k radaru, o kterém bude tento týden jednat premiér Mirek Topolánek ve Spojených státech.