Řešení sporu o pozemek Regecové v Hranicích na Moravě na dohled

Spor o pozemek kadeřnice Markéty Regecové v průmyslové zóně v Hranicích na Moravě, který už řadu měsíců plní přední stránky českého tisku, se nejspíš chýlí ke konci. Regecová nepřijala cenu, za jakou od ní chtěla radnice vykoupit pozemek pro stavbu továrny. Nyní se zdá, že dostane ještě víc něž kolik požadovala. Podrobnosti má Jaromír Marek.

Spor o pozemek Markéty Regecové vyvolal bouřlivou diskusi na téma, co je to veřejný zájem. Skupina sociálnědemokratických poslanců dokonce připravila novelu stavebního zákona, která měla umožnit vyvlastnění pozemků v průmyslových zónách podporovaných státem. Novelu však minulý týden pravicoví poslanci razantně odmítli. Miloš Zeman nyní přiznal, že chybu udělala radnice.

"Nám se nejedná o to, abychom někoho vyvlastnili bez náhrady. Jde o to, aby v případě veřejného zájmu dostali majitelé pozemků tržní ceny a ne ceny lichvářské. O tom, co je veřejný zájem, rozhodují poslanci, když schvalují státní rozpočet, ve kterém jsou zahrnuty i prostředky na průmyslové zóny."

Chybu přiznal i ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

"V žádném případě nepřipustíme, aby se podobný případ opakoval. Tam kde nedojde před rozhodnutím o průmyslové zóně k majetkoprávnímu vypořádání, tam investice nepoplynou."

Do sporu se nyní vložila samotná firma Philips, která zde staví výrobní závod. Rozhodla se, že Regecovou vyplatí sama, ale peníze bude požadovat od města. Hovoří se o částce mezi 10 až dvaceti miliony korun.