Regecová a stavba hranické továrny Philips

Markéta Regecová, která byla majitelkou posledního sporného pozemku pro novou továrnu nizozemsko-korejské společnosti Philips Displays, dostane za svou zhruba hektarovou parcelu od hranické radnice zaplaceno více než pět miliónů korun. Skončil tak více než rok trvající spor, o kterém vás bude podrobněji informovat Zdeňka Kuchyňová.

Stavba hranické továrny Philips na výrobu barevných obrazovek je největší zahraniční investicí na zelené louce v České republice. Měla by činit přibližně 200 miliónů eur a přinést přes 1000 nových pracovních míst. Když bylo rozhodnuto o stavbě továrny, začala hranická radnice vykupovat od majitelů pozemky. A tehdy se stalo, že Markéta Regecová, mladá hranická kadeřnice, se stala známá po celé republice. Odmítla totiž prodat svůj zhruba hektarový pozemek za cenu, kterou radnice nabízela. Později se objevily dokonce spekulace, že ne všichni dostali za čtvereční metr svého pozemku stejnou nabídku. Město nabízelo Regecové 300 korun za metr čtvereční, dohromady tedy 4,3 milióny korun. Ta žádala 1500 za metr, což představovalo částku 20 miliónů. Vleklý spor o pozemek se podařilo vyřešit díky tomu, že se do něj vložila sama společnost Philips. Výslednou dohodu ocenil Martin Jahn, generální ředitel agentury Czechinvest, která investici Philipsu zprostředkovala.

"Já jsem rád, že se ta situace vyřešila, důležité je, že se dospělo k dohodě, aniž by to nějakým způsobem zdrželo dostavbu závodu a ta továrna byla v podstatě postavena v poměrně velice krátkém čase a Philips měl ve stejné době několik podobných projektů ve světě a myslím, že ten český v Hranicích se podařilo dokončit nejrychleji, což je pro nás velice dobrá vizitka."

Markéta Regecová tak po složitých více než rok trvajících jednáních získala za svůj pozemek přes 5 miliónů korun, tedy více peněž, než jí radnice původně nabídla. Celý spor však provázela nevraživost, soudní jednání a dokonce se do něj pokusil zasáhnout vysoce postavený představitel policie. Událost se dostala na televizní obrazovky a někteří poslanci na základě této zkušenosti navrhli přijmout zákon, který by umožňoval v podobných případech vyvlastnit pozemek za náhradu. Celá situace způsobila i napětí ve společnosti Philips, což potvrdil Martin Jahn.

"Vztahy to samozřejmě narušilo, ale jak říkám, nejdůležitější je to, že stavba nebyla pozdržena a že všechny strany dospěly nakonec k dohodě.

Kauza tedy skončila, nikdo ze zainteresovaných už se k ní nechce vracet, ať už se jedná o hranického starostu či samotnou Markétu Regecovou. Podle informací televize Nova zůstane novopečená milionářka nadále kadeřnicí.