Robin Cook v Praze

Velká Británie má velký zájem o co nejrychlejší ukončení přístupových jednání mezi Evropskou unií a kandidátskými zeměmi. EU by měla dodržet svůj dříve vyslovený závazek a být připravena přijmout nové členy k roku 2003. Tento vzkaz přivezl do Prahy britský ministr zahraničních věcí Robin Cook, který se ve středu setkal se svým českým protějškem Janem Kavanem. O průběhu jejich schůzky informuje Hanka Bakičová.

Oba dva se účastnili slavnostního předávaní jazykových diplomů českým policistům, kteří se připravují na misi v Kosovu a úspěšně absolvovali kurs angličtiny. Británie je pro brzké rozšíření EU, ve kterém vidí protiváhu představám Německa nebo Francie prosazujícím spíše prohlubování EU v jejích stávajících hranicích. Podle Cooka by měla každá země mít právo být přijata do EU jakmile splní vstupní podmínky.

"Blíží se doba, kdy by měla Evropská unie stanovit datum ukončení rozhovorů s nejlépe připravenými uchazeči pro členství. Může to být důležitá pobídka pro kandidátské země," prohlásil britský ministr zahraničních věcí. Robin Cook v Praze také společně s Janem Kavanem prezentoval britsko-český akční plán, který má podpořit vzájemný obchod, pomoci refomně českého soudnicí a přizpůsobování české legislativy předpisům EU. Robin Cook se také setkal s premiérem Zemanem, se kterým jednal o britských investicích v České republice a navštívil elektrárnu v Opatovicích, která patří britské firmě National Power.

Autor: Hanka Bakičová
spustit audio