Jan Kavan rezignoval na svou funkci v evropském Konventu

Předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan ve studiu pražské redakce rozhlasové stanice BBC, kde byl 30. července hostem pořadu Interview BBC, foto: CTK

Na svou funkci v evropském Konventu se rozhodl rezignovat bývalý ministr zahraničí a současný předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan. Oznámil to v nedělním diskusním pořadu České televize. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan ve studiu pražské redakce rozhlasové stanice BBC,  kde byl 30. července hostem pořadu Interview BBC,  foto: CTK
Jan Kavan vyloučil souvislost rezignace na funkci jednoho ze tří zástupců České republiky v evropském Konventu s aférami svého bývalého generálního sekretáře Karla Srby. K rezignaci jej prý vedou jen časové důvody:

"30. července jsem poslal panu premiérovi Vladimíru Špidlovi dopis, v němž jsem ho informoval, že poté, co mně z Konventu informovali o rozšíření pracovních skupin na deset a dostal jsem pracovní rozpis, co všechno evropský Konvent má za úkol do konce tohoto roku zvládnout, došel jsem k názoru, že není možné, abych to časově kvalitně zvládnul."

Evropský Konvent, v němž jsou zastoupeny členské země Evropské unie i kandidáti, má diskutovat o podobě rozšířené unie. Premiér Špidla podle Jana Kavana s rezignací souhlasil a vláda by měla do dalšího zasedání Konventu 12. září určit jeho nástupce. Sám exministr navrhuje, aby jej v Konventu nahradil jeho dosavadní zástupce, politický ředitel ministerstva zahraničí Jan Kohout. Kromě Jana Kavana nyní Poslaneckou sněmovnu zastupuje místopředseda Občanské demokratické strany Jan Zahradil. Horní komoru reprezentuje senátor zvolený s podporou bývalé čtyřkoalice a exministr zahraničí Josef Zieleniec.

Na stranickém zastoupení Česka v Konventu se strany dohodly dávno před červnovými volbami do Poslanecké sněmovny a změnou vlády. Sociální demokracie, ODS a koalice lidovců a unionistů tehdy argumentovaly tím, že mají největší zastoupení v obou parlamentních komorách, a proto obsadí křesla v Konventu právě tyto subjekty. Náhradníka se snažili v Poslanecké sněmovně prosadit i komunisté, ale nezískali podporu.

Jan Kavan musel v nedělním televizním pořadu odpovídat na nejrůznější aspekty svého pracovního vztahu s Karlem Srbou. Ten je nyní obviňován především z přípravy vraždy novinářky deníku Mladá fronta Dnes Sabiny Slonkové, policie však opět prošetřuje jeho angažmá v kauze pronájmu Českého domu v Moskvě a jeho další hospodářské aktivity. "Já věřím, že vojenská rozvědka si ho sama dobře prověřila, než ho zaměstnala, začala mu dávat úkoly. To že pracuje pro vojenskou rozvědku bylo pro mne jakési ujištění," poznamenal mimo jiné Kavan k osobě agenta Vojenského zpravodajství s krycím jménem Salima Karla Srby. Kromě několika kauz s kriminálním kontextem měl generální sekretář mít hlavní slovo v mnoha výběrových řízeních, zároveň byl v pozici, kdy rozhodoval o umístění svých kolegů z vojenské rozvědky s diplomatickým krytím. Národní bezpečnostní úřad nebyl po celou dobu Srbova působení na ministerstvu zahraničí schopen dokončit jeho bezpečnostní prověrku, po jeho rezignaci na funkci bylo prověřování pozastaveno. Karel Srba musel už dříve s ostudou opustit ministerstvo zdravotnictví.