Rockový rebel Jiří Schelinger by slavil sedmdesátiny

Jiří Schelinger, foto: soukromý archiv Milana Schelingera, CC BY-SA 3.0

Život oblíbeného zpěváka ukončila předčasná smrt před 40 lety. Nad ní se dodnes vznášejí otazníky.

Jiří Schelinger,  foto: soukromý archiv Milana Schelingera,  CC BY-SA 3.0

Patřil k nejpopulárnějším českým zpěvákům 70. let. Od Boha dostal muzikantský dar, měl nezaměnitelný chraplavý hlas a byl to ten správný rockový rebel. Navíc vypadal jako český Mick Jagger. Blonďaté mikádo a smyslné rty z něj udělali idol fanynek.

Původně se měl stát Jiří Schelinger instalatérem, ale střední odborné učiliště nedokončil. Když mu bylo sedmnáct let, psal se rok 1968. Po srpnové okupaci ze strany vojsk Varšavské smlouvy byl Jiří zatčen ještě s dalšími kamarády. Po Praze totiž rozšiřovali protestující plakáty typu „okupanti, táhněte“.

Svůj první velký hit měl v roce 1972. Tehdy vystupoval se skupinou Faraon, kterou vedl Karel Šíp a písnička, která je dodnes populární, se jmenovala Holubí dům.

Zanedlouho Šípovi „ukradl“ jeho zpěváka František Ringo Čech. S jeho skupinou nahrál několik dlouhohrajících desek. Jeho písně jako René, já a Rudolf, Dráty pletací, Švihák lázeňský, ale i Léto s tebou či Jsem prý blázen jen se z rádií linou dodnes.

Jiří Schelinger,  foto: soukromý archiv Milana Schelingera,  CC BY-SA 3.0

S Ringem se ale začali dohadovat: Schelinger chtěl víc přitvrdit a hrát heavy metal. Aby jim to „nahoře prošlo“, musel zpívat v televizních estrádách. Absolvovali i turné po Sovětském svazu nebo po Polsku – ve druhé jmenované zemi dělali koncertní předskokany skupině Smokie.

Atmosféra za hlubokého socialismu vlastní „ heavymetalové“ tvorbě nepřála.  A tak ji Schelinger psal do „šuplíku“. Vnitřní přetlak byl ale ohromný. Stával se z něj rebel, buřič, opilec a násilník. V roce 1980 byl na profesním vrcholu, smířený, že svou muziku musí sem tam vykoupit nějakou „šaškárnou“. Utíkal k marihuaně.

Smrt opředená tajemstvím

Hrob Jiřího Schelingera na Olšanských hřbitovech,  foto: David Sedlecký,  CC BY-SA 3.0

V dubnu roku 1981 odjel zpěvák do Bratislavy. Z této cesty se už nikdy nevrátil.  Oficiální verze popisuje, že v Bratislavě se s dalším mužem vyhecovali ke skoku z mostu do neklidných vln řeky Dunaje. Podle Jiřího příbuzných za jeho smrtí stála Státní bezpečnost. Režimu, který v Československu vládl, byl zpěvák kvůli svému trucovitému vystupování nepohodlný. Jedna z variant zněla, že se k Jiřímu a jeho známým v restauraci měl připojit neznámý muž, kterého StB vyslala, aby mu pomohl na onen svět. Zpěvákovo tělo bylo po necelém měsíci vytaženo z Dunaje, ale totožnost nebyla potvrzena nikým z rodinných příslušníků. Jaká byla realita, zůstane už navždy opředeno tajemstvím. Životní dráha bigbeatové legendy Jiřího Schelingera se uzavřela skokem z bratislavského mostu do Dunaje před 40 lety, 13. dubna 1981.

Zemětřesení

V té době chystal desku Zemětřesení a měla to být „pecka“. Nakonec vyšla až v roce 1993, kdy se podařilo dát dohromady a vydat jako poctu předčasně zesnulé legendě. Předloni pak vyšlo album Zemětřesení 2 obsahující především zbylé nevydané skladby, které Schelinger složil a hrál na koncertech před svým úmrtím.