"Rodiny ušetří na daních až 6 miliard korun ročně," tvrdí Sobotka

České rodiny by měly od roku 2006 ušetřit na daních celkem šest miliard korun ročně. Tyto úlevy by jim měl přinést nový zákon o dani z příjmu, který zavádí společné zdanění manželů či roční slevu šest tisíc korun na dítě. "Snižování daní je vždycky populismus a právě dnes obzvláště, blíží se voby do Evropského parlamentu," kritizují návrh ministerstva financí opoziční politici.

Právní úprava má pomoci zejména nízkopříjmovým pracujícím rodinám s dětmi. Naopak rodiny s vyššími příjmy si mohou kvůli navrhovaným změnám pohoršit. Jak se systém odevzdávání daní změní? Zákon, který vzešel z koaličních jednání, má v rámci reformy veřejných financí rodinám s dětmi a firmám kompenzovat vyšší výdaje, které jim letos přineslo zdražení řady zboží a služeb v důsledku daňových změn. Od příštího roku by mohli manželé s jedním či více dětmi vykazovat příjmy společně. To pomůže ovšem pouze těm rodinám, kde jeden z manželů nepracuje nebo vydělává mnohem méně než druhý. Ministr financí Bohuslav Sobotka ovšem připouští, že zákon začne platit nejdříve příští rok.

"Rodiny s dětmi, které budou uplatňovat daňový bonus, tak pocítí tyto výhody již v roce 2005. pokud jde o společné zdanění manželů s dětmi, tam bude poprvé možné získat daňovou úlevu za rok 2005, to znamená v roce 2006. To že rodiny ušetří cirka 6 mld. korun ročně bude od roku 2006."

Ministr financí Sobotka věří, že zákon ve sněmovně najde podporu i u jiných než koaličních stran. "Jak otázka podpor rodin s dětmi, tak otázka podpory podnikání formou zrychlených odpisů je téma, které ve svých volebních programech měly všechny politické strany," uvedl Sobotka. Ekonomičtí analytici tvrdí, že daňové změny nejsou žádným překvapením. David Marek ze společnosti Patria Finance, je vítá.

"Zároveň s tím, dochází ke zvýšení nepřímé daňové zátěže. To jsme už pocítili od začátku května prostřednictvím zvýšení DPH. Ekonomicky je přesun od nepřímých k přímým daním krokem správným směrem."

Úlevy se projeví až při podání daňového přiznání v roce 2006. A to pokud zákon projde celým schvalovacím procesem. Ovšem už dnes ministerstvo financí na svých internetových stránkách spustilo daňovou kalkulačku, která po zadání vstupních dat o počtu dětí a hrubého příjmu vyčíslí dopad nového zákona na rodinu. Manželé si také mohou spočítat, zda je pro ně společné zdanění výhodné. Firmám pak má nový zákon pomoci zejména navrhované zrychlení odpisů. "Úprava podpoří firmy, které investují do svého dalšího rozvoje," uvedl Sobotka. U první odpisové skupiny, kam patří počítače a kancelářská technika, je navrženo zkrácení doby odpisování ze čtyř na tři roky. U druhé skupiny to bude ze šesti let na čtyři roky a u třetí z dvanácti na deset let. U osobních aut, autobusů a letadel zůstávají současné lhůty odpisování zachovány.