Rok 2008 přinese mnohé změny

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

O roku 2008 se mluví jako o roku reforem, zdůrazňují se také historické souvislosti, kdy léta končící osmičkou byla pro český stát často přelomová. Nejvíce a nejčastěji se ale mluví o tom, jak se změny, které v roce 2008 proběhnou, projeví v našich peněženkách. Čeho se změny dotknou a jak se projeví?

Aleš Michl
Se začátkem roku 2008 se v důsledku loni schválené reformy veřejných financí snížila daň z příjmu fyzických osob na jednotných 15 procent, daň se počítá z tzv. superhrubé mzdy. Zvyšují se také důchody. Lidé si ale naopak zase připlatí u lékaře, pokračuje deregulace nájemného, rostou ceny potravin...

Pomohou ale vůbec tolik diskutované reformy, které vláda odstartovala, státnímu rozpočtu? To je otázka pro analytika Aleše Michla z Raiffeisenbank.

"Ten balíček daňových změn a vůbec změn, které nastaly od roku 2008 nelze považovat za reformu, tudíž nepomohou státnímu rozpočtu. Nejsou to reformní prvky, jsou to pouze stabilizační prvky a ten největší problém je, že nejsou založeny na reformě výdajů státního rozpočtu, respektive na úsporách. Příliš se soustředí na stranu příjmů."

Které vrstvy obyvatelstva si polepší a kdo si naopak pohorší?

"Pozitivní je ten daňový balíček hlavně pro bohaté lidi, respektive vysokopříjmové lidi a pak pro firmy, protože klesá firemní zdanění. Naopak velké nic to bude pro střední třídu a to proto, že na jednu stranu vzroste daň z přidané hodnoty a na druhou stranu klesne příjmová daň."

Co všechno zdraží?

Foto: Evropská komise
"Jsou to ty nejcitlivější komodity, hlavně pro nízkopříjmové lidi a důchodce. Čili potraviny, léky a pak se k tomu přidávají nové byty nebo doprava."

Zvednou se ale třeba také poplatky za televizi, dražší budou cigarety, knihy, opravy domů a bytů nebo poštovní služby. A samozřejmě, jak už bylo mnohokrát řečeno, lidé budou platit u lékaře, za pobyt v nemocnici nebo za položku na receptu. Současně zdražují všechny druhy energií.

Příjmy domácností ovlivní také změny v oblasti sociálních dávek. Některé rodiny přijdou o přídavky na dítě. Zaniklo tzv. pastelkovné, tedy dávka, na niž měli nárok někteří rodiče prvňáků. Na 13 tisíc korun se snížilo porodné. Rodičovskou dovolenou mohou rodiče čerpat do 2, 3 nebo 4 let věku dítěte. Při nejkratší rodičovské budou měsíčně dostávat přes 11 tisíc korun při nejdelších 800 korun. Změny se dotkly také nemocenských dávek. První tři dny nemocenské nedostane zaměstnanec nic. V dalších dnech pak budou dávky nižší než dosud. Vyšší naopak budou až po dvou měsících trvání nemoci.