Roman Šebrle bude v Pekingu obhajovat olympijské zlato

Roman Šebrle, foto: ČTK

Jako jediný z českých sportovců odjede do Pekingu v pozici obhájce olympijského zlata Roman Šebrle. Desetibojařský světový rekordman i šampion si však v letošní "užil" dosytosti zdravotních komplikací. Atletičtí odborníci ani sázkové kanceláře tak rodáka z Lanškrouna nezařazují mezi největší favority pekingského závodu.

Roman Šebrle,  foto: ČTK
Tato pozice Šebrlemu maximálně vyhovuje, necítí tak vůbec žádný psychický tlak. Nad jeho aktuální formou se však vznáší otazníky.

"Tím, že už jsem to vyhrál, tak jsem úplně bez tlaku. Sezóna se vyvíjela úplně jinak než normálně, tak svou formu vůbec netuším. Zatím to jde nahoru, ale ještě budu 14 dnů v tvrdém tréninku a pak uvidím."

Skvělé letošní výkony největších soupeřů nechávají Šebrleho v klidu.

"Mě motivuje samotná olympiáda. Jejich výborné výkony se čekaly, uvidíme v jaké formě přijede na olympiádu Bryan Clay a zvědavý jsem i na ostatní."

V atletice už si sáhl na veškeré tituly i pocty. Co mu po letech ještě desetiboj přináší?

"Velkou dřinu, obětování rodiny i koníčků, ale také spoustu výhod. Sebevědomí, cestování, větší rozhled a v neposlední řadě i peníze."

Je Peking přitažlivou destinací?

"Určitě. Nikdy jsem tam nebyl a tak se moc těším."

Co říkáte protestům, které OH v Pekingu provází?

"Myslím, že je olympiáda sprostě využívaná. Uvidím, až tam přijedu, udělám si obrázek a potom budu možná také protestovat, ať už na jedné či druhé straně."

Mezi desetibojaři panují kamarádské vztahy. Také Roman Šebrle potvrzuje, že tolik proklamovaná desetibojařská parta není žádným klišé.

"Trénoval jsem s Atillou Životským, to je velký kamarád, který u mě byl i na víkend. I ostatní jsou v pohodě, Francouzi, Američani - prostě je to dobrá parta."

Jak vám bude chybět dlouholetý souputník Tomáš Dvořák?

"Desetiboj je individuální disciplína, takže Tomáš mi chybět nebude."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio