Rozhodčí by měli brankáře lépe chránit

Foto: ČTK

Český fotbalový brankář Petr Čech utrpěl zranění v sobotním utkání Premier League v Readingu, kdy ho hned v první minutě trefil kolenem do hlavy protihráč Stephen Hunt. Podle ostrovního tisku extrémní povaha poranění by spíše odpovídala poškození při automobilové nehodě, nikoli při fotbale. Brutální zákrok na českého hráče rozvířil diskusi o tom, zda pravidla kopané a rozhodčí dostatečně chrání strážce fotbalové branky.

Radcliffe Infirmary v centru Oxfordu,  foto: ČTK
Brankář Petr Čech má po sobotní operaci prasklé lebky v hlavě dvě kovové destičky. Huntův zákrok na něj ale vypadal hrůzostrašně. První informace o Čechově stavu podal jeho agent Pavel Zíka:

"Petr po zápase podstoupil důkladná vyšetření, a poté byl ještě v noci převezen do specializované kliniky v Oxfordu, kde byl hned operován. Má frakturu lebeční kosti. Zatím jsou informace takové, že by mělo být všechno stoprocentně O.K., a věřme, že tento pozitivní trend bude jednoznačně pokračovat i nadále. Věřím, že pokud nebudou nějaké velké komplikace, že by snad během tohoto týdne mohl být propuštěn do domácího ošetřování. A co se potom týče toho definitivního srůstu, tak někdo říká osm týdnů, někdo říká deset týdnů. Nechme to zatím vývoji. Já si myslím, že to není úplně na pořadu dne."

Z kliniky v Oxfordu přicházejí stále příznivější zprávy o aktuálním zdravotním stavu našeho reprezentačního gólmana. Podle Pavla Zíky si Petr Čech velice váží podpory, které se mu v těchto dnech dostává ze strany fotbalových fanoušků:

"Byla to první věc, kterou mi kladl na srdce, abych vyřídil všem lidem, celému národu moc velké poděkování za obrovskou podporu. A je to opravdu vidět na každém kroku. I mně zastavují lidé na ulici, v obchodech, přejí brzké uzdravení, hodně štěstí, na jeho mailovou stránku a k nám na firmu dnes opravdu přicházejí tisíce mailů, dopisy. Opravdu je to obrovská celonárodní diskuse a kampaň, a to ho velmi psychicky posiluje."

Věřme, že se Petr Čech brzy plně uzdraví.

Celý případ však vyvolal řadu otazníků. Především fakt, že Stephen Hunt nebyl za svůj zákrok rozhodčím potrestán. Bývalý brankář jiného londýnského týmu West Ham United Luděk Mikloško, který Petra Čecha na klinice v Oxfordu navštívil, soudí, že hráče by měli chránit především rozhodčí. Nemyslí si, že pravidla gólmany dostatečně nechrání. "Je to o posuzování zákroků; pokud však hráč brankáře kopne, měl by dostat minimálně žlutou kartu. Fotbal je kontaktní hra a ke kontaktům prostě docházet bude," uvedl Mikloško, podle kterého mají sudí dostatek kompetencí.

Reprezentační trenér gólmanů Jan Stejskal také v anglické lize působil a pod Mikloškův názor by se podepsal. "V Británii obecně jsou brankáři méně chráněni, zvlášť mimo malé trestné území. Ale na rozhodčích je, aby dali najevo, že taková hra na hřiště nepatří," soudí Stejskal, podle kterého trenéři mají jen malou možnost podobné zákroky ovlivnit.