Rozumný člověk nemůže být spokojený

Před několika dny zveřejnila známá agentura STEM výsledky svého dalšího průzkumu veřejného mínění. Vyplývá z nich, že roste počet lidí, kteří jsou spokojeni s tím, v jaké společnosti žijí. Naposledy se tak velké procento občanů domnívalo, že život v Česku se mění k lepšímu, před pěti lety. Jak ale uvádí Zdeněk Vališ, komentáře k průzkumu téměř shodně jako by naznačovaly, že lidé, kteří se cítí spokojeni, by se vlastně měli stydět.

Ve veřejnosti vzrostl optimismus, navzdory tomu, že se Češi stále domnívají, že většina věcí v zemi ještě nefunguje tak, jak by měla. Míra spokojenosti je samozřejmě jiná v regionech s vysokou nezaměstnaností a jiná třeba ve velkých městech. Rozdíly už ale nejsou tak velké, jako ještě před rokem. Zřejmě to souvisí s celospolečenským klimatem, ovlivněným vcelku stabilní politickou situací v zemi i stále častějšími pozitivními zprávami o probouzející se ekonomice. Především už ale zcela vyšuměl termín blbá nálada, který uvedl v život před necelými čtyřmi roky prezident Václav Havel a který se stal oblíbeným zaklínadlem některých intelektuálů, neúspěšných politiků a většiny mediálních komentátorů. Jestliže je veřejnost od rána do večera masírována ze všech stran sdělováním, že má blbou náladu, nakonec ji část veřejnosti podvědomě skutečně dostane. To je známý psychologický efekt. Když ale intenzivní masírování, někdo by to mohl nazvat manipulací, přesáhne určitou mez, dostaví se často opačný účinek. Masírovače přestanou brát lidi vážně a ti se posléze stávají spíše směšnými. Možná právě na tento nechtěný efekt "dojely" různé iniciativy typu Impuls 99 či Děkujeme, odejděte.

Zahrávat si s tak subjektivními kategoriemi jako je spokojenost či naštvanost bývá ošidné. Vždy se ale znovu najdou lidé cítící se povoláni k tomu, aby je odborně interpretovali, respektive aby je přizpůsobili svým představám o stavu společnosti a zároveň z nich vyvodili naléhavé poselství. Tak tomu bylo i po zveřejnění výsledků průzkumu agentury STEM. Poselství se dá shrnout do sdělení: Češi, jste hňupové! Odborníci samozřejmě formulují svá slova decentněji, takže se dozvídáme, že hodně Čechů je spokojeno proto, že se prostě odstřihlo od velkých problémů a přestalo je vnímat. Je to prý spokojenost z pohodlnosti. Od zájmu o veřejné dění se Češi vrátili ke svému chataření a tam jim nic nechybí. Uzavřeli se do své lokálnosti daleko od Evropské unie. Chybí jim občanská angažovanost atd., atd.

Takže suma sumarum, je přímo ostudné, jestliže mnozí občané tvrdí, že jsou vcelku spokojeni a že vcelku s důvěrou pohlížejí do budoucna. Spokojený přece může být leda hňup, kterému nestojí za to, aby se neustále rozčiloval, trávil den od rána do večera na nejrůznějších demonstracích a protestních shromážděních nebo alespoň vstupoval do všelijakých občanských sdružení a podepisoval petice. Vždyť rozumný člověk musí být všestraně angažovaný a angažovaný člověk si na spokojenost nepotrpí. Ten okamžitě vypění jen co některý politik či státní představitel odevře ústa, protože všechno je stejně podvod. A přirozeně okamžitě vypění, když politik či úředník neotevřou ústa, protože ti darebáci zase všechno tají.

Rozumný a tudíž angažovaný člověk ostrým zrakem nahlíží děsivé hlubiny problémů, neustále se chvěje o osud lidstva, národa, obce, ulice, domu, rodiny. Noční můrou je pro něj stav kultury původních obyvatel Austrálie, opoziční smlouva mezi Klausem a Zemanem, přemnožení slimáků v českých zahrádkách a nedostatek slimáků v Antarktidě. Místo chataření se rozumný člověk věnuje bouřlivým diskusím o restrukturalizaci českého ocelářského průmyslu a o přestávkách rozjímá nad trudným životem vrahů v českých věznicích, kteří mohou sledovat televizi jen do 22.hodiny večerní. Rozumný člověk nemůže být nikdy spokojen. Rozumný člověk si stále zoufá. V neposlední řadě nad těmi, kdo se odváží podívat na svět i vesele, kdo se odváží cítit se spokojeně, přestože se zrovna pohádali s šéfem, dítě přineslo ze školy pětku z občanské nauky, kapustu na zahrádce ožrali slimáci a ředitel televize Nova se nechal slyšet, že Václav Klaus by byl dobrým prezidentem.