Rudí ďáblové nestačili na české lvy

Foto: ČTK

Seismografy to sice nezaznamenaly, ale novému šéfovi Českomoravského fotbalového svazu a trenérovi národní reprezentace Ivanu Haškovi ve středu spadl obrovský balvan ze srdce. První vystoupení českého týmu pod jeho vedením dopadlo výsledkově i herně dobře.

Milan Baroš a Jaroslav Plašil  (vlevo),  foto: ČTK
Rudí ďáblové, jak se občas říká fotbalovým reprezentantům Belgie, tentokrát na české lvy nestačili. Z přípravného měření sil v Teplicích odešli s nadílkou tří branek, i když začátek utkání vyzníval lépe pro ně. Už ve 12. minutě se totiž záložník Jan Vertonghen z dvaceti metrů krásně trefil k tyči a brankář Petr Čech byl bezmocný. Radost Belgičanů však trvala pouhou čtvrthodinku. Do okamžiku, kdy trestný kop Jaroslava Plašila dorazil hlavou do belgické sítě stoper Roman Hubník.
Ivan Hašek,  foto: ČTK
Do poločasu přidali čeští fotbalisté ještě jednu branku, když po faulu na Václava Svěrkoše proměnil jeho kolega z útoku Milan Baroš pokutový kop. Po změně stran naši hráči korunovali dobrý výkon třetím gólem, který po tlačenici před brankou vstřelil záložník David Rozehnal. Byla to jeho vůbec první trefa v reprezentaci. Čekal na ni pět a půl roku.

Jedním z navrátilců do reprezentace byl Tomáš Sivok, který tentokrát vytvořil stoperskou dvojici s Romanem Hubníkem, a ve druhém poločase s Michalem Kadlecem. I když obrana prošla v zápase těžkou zkouškou, Tomáš Sivok měl ze svého výkonu dobrý pocit:

"Byl to první zápas v tomto složení, takže jsem samozřejmě čekal, že to nebude ideální, ale nakonec, až na ten gól, jsme to zvládli dobře. Ten jejich gól byl navíc krásný, z dálky, takže se asi těžko dalo něco dělat. Jsem docela spokojený, že jsme je do dalších šancí nepustili. Uvidíme postupem času. Před Slovenskem budeme mít více času se sehrát. Docela jsem byl spokojený."

Zprava Steven Defour z Belgie a Jaroslav Plašil,  foto: ČTK
Stejné pocity měl po utkání i brankář Petr Čech, který za stále chybějícího a opět zraněného Tomáše Rosického plnil roli kapitána mužstva:

V popředí Marouane Fellaini,  vpravo Tom De Sutter,  uprostřed vzadu Michal Kadlec,  foto: ČTK
"Jako kapitán jsem hlavně spokojený s reakcí týmu ve chvíli, kdy se nám vůbec nepovedl začátek a inkasovali jsme branku. Pro nás to určitě nebyl začátek, jaký jsme si představovali, ale reakce týmu byla výborná: zvedli jsme se, vyrovnali jsme a jak čas plynul, hráli jsme líp a líp. Myslí, že to pramenilo z toho, že na sraz byly jen dva dny, a to se prakticky nedá nic moc natrénovat nebo nahrát, protože ten tým se hodně vyměnil, chvilku to trvalo než jsme si na sebe zvykli. Ale co se týče přístupu a nasazení, to byl vynikající výkon."

Trenér Ivan Hašek vítězství nepřeceňuje. Chyby, které jeho svěřenci dělali v úvodu zápasu, by si v kvalifikačním duelu se Slovenskem nemohli dovolit:

"Určitě to nebylo dobré, zodpovědnost trošku svazovala hráčům nohy, do zápasu se ještě nedostali tak, jak by chtěli. Bylo to syrové, byla tam spousta přihrávek dozadu, a ty nám komplikovaly pressing soupeře. Měli jsme alespoň pět ztrát balónu na naši polovině, a sami jsme si vytvářeli těžké situace. Takže nebylo to určitě v pořádku, ale jak se postupem času hráči uklidňovali, tak to bylo lepší a lepší. Začátek ale určitě nebyl v pořádku. Musíme si dávat pozor, protože takto nemůžeme začít na Slovensku.Tam je jasné, že musíme od prvního momentu hrát stoprocentně koncentrovaně, bez chyb."

klíčové slovo:
spustit audio