Vítězná barážová bitva

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nesmlouvavá bitva o každý metr trávníku - tak by se stručně dala charakterizovat odveta barážového utkání českých fotbalistů proti svým černohorským soupeřům v Podgorici. Zatímco urostlí Černohorci se neustále tlačili do útoku, Češi jak malé včeličky bránili, aby z ničeho nic udeřili - 0:1. Postup na evropský šampionát 2012 byl na světě.

Petr Čech,  foto: ČTK
Úterní zápas obou celků byl vlastně jen dojídáním dortu nakousnutého v Praze minulý pátek. V konečném důsledku měl pro jedno mužstvo zhořknou, pro druhé se stát sladkou odměnou za úsilí vyvinuté během celé kvalifikace na Mistrovství Evropy 2012, které se bude hrát v Polsku a na Ukrajině.

Páteční zápas v Praze byl snad nejkvalitnějším vystoupením českého národního mužstva během celé kvalifikace. Vítězství 2:0 jen dokreslilo obraz opravdu skvělé útočné, kombinační hry snad všech českých reprezentantů, přičemž Černohorci ani náznakem nebyli odevzdaným soupeřem. Měli dokonce, zejména v úvodu druhého poločasu, znatelnou převahu, a jen díky bravurním zákrokům brankáře Petra Čecha se jim nepodařilo vsítit gól. Strážce české "svatyně" po zápase zformuloval, proč mužstvo s lvíčkem na prsou nakonec uspělo:

"My jsme hráli velice dobře, organizovaně, velice trpělivě a nepustili jsme soupeře, kromě začátku druhého poločasu, do velkých šancí. Trpělivost nakonec byla odměněna, protože už v prvním poločase jsme měli dvě šance, které jsme neproměnili, ale čekali jsme na další. Samozřejmě nám pomohlo i to, že Vašek Pilař trefil tak krásnou střelu, protože tam se ten zápas trošičku zlomil."

Tomáš Rosický  (vpředu),  foto: ČTK
A byla to akce i branka vskutku parádní. Po ideální přihrávce kapitána Tomáše Rosického si Václav Pilař postrčil míč z levé strany více doprostřed a vypustil svou typickou, jedovatou ránu, na kterou brankář hostů nedosáhl tak, jak by chtěl. Plzeňský záložník však zůstává nohama na zemi, jelikož ví, že pražské utkání byl jen první chod celého menu:

"My jsme si po prvním poločase říkali, že hlavně nesmíme polevit a musíme držet tempo z prvního poločasu, a ten gól přijde a vyhrajeme. Až na první dvě minuty, kdy jsme tam měli trošku zádrhele, jsme hráli dobře i druhý poločas a zasloužili jsme si vyhrát. Nějaký náskok jsme si udělali, takový výsledek jsme chtěli. Když tam předvedeme takovou hru, jako doma, a budeme vzadu stejně dobří uspějeme. Dnes to je samozřejmě jenom první krůček."

Druhou branku přidal v samotném závěru obránce Tomáš Sivok, který si moc neuměl představit, že by v dobře rozehrané baráži selhali:

Foto: ČTK
"Ta představa je hrozná, byla by krutá a já si ji také v hlavě nesnažím připustit, ale mohou dát dva góly během deseti minut. Pokud ale budou všichni koncentrovaní a budou k zápasu přistupovat tak, jako by to bylo 0:0 a musíme prostě vyhrát, pak věřím tomu, že to zvládneme. Máme zkušený tým, zkušené hráče, kteří to dokáží vzít na sebe, a zvládneme to."

V té době ještě český stoper nemohl vědět, jakou má pravdu.

V podgorické odvetě na českou reprezentaci čekalo velmi bouřlivé prostředí na stadionu a velmi motivovaní soupeři. Na jejich útočnou hru Češi odpověděli tím, že dobře bránili střed hřiště, presing začínal dvacet metrů za polovinou hřiště, a s tím se domácí obránci nedokázali srovnat. Dlouhé nakopávané míče si pohlídali stopeři Roman Hubník s Tomášem Sivokem a dvě stovky českých diváků v hledišti mohly litovat jen několika rychlých nedotažených výpadů. Černohorci nastřelili břevno, ale celkově na branku vystřelil jen třikrát. Češi jednou, ale rovnou do sítě. To záložník Petr Jiráček korunoval své skvělé výkony v reprezentaci a po drzém průniku mezi třemi obránci zpečetil svou brankou český postup na EURO 2012. Po utkání pak k této situaci řekl:

Foto: ČTK
"Já jsem nad tím na hřišti vůbec nepřemýšlel. Věděl jsem, že soupeři jsou celkem vysoko a že by to mohlo vyjít. Musím říct, že mi hlavou bleskla ta první šance na Letné, a věděl jsem, že kdybych to dal, tak bych nás hodně posunul k EURU. Trošku jsem nad tím v té rychlosti přemýšlel, ale nejsem žádný střelec a gólů moc nedávám. Tenhle ale určitě řadím asi nejvýš."

Po vydřeném postup na evropský šampionát trenér Michal Bílek přiznal, že cítí obrovskou satisfakci. "Od samého začátku mého jmenování vládla atmosféra pro mě hodně nepříjemná. O to raději jsem, že má mise končí postupem," prohlásil s úsměvem na tváři.

klíčové slovo:
spustit audio