Rusnok: V expertním týmu ministra Tlustého působím jako soukromá osoba

Vedení ČSSD pohrozilo Jiřímu Rusnokovi, že by mohl být zbaven členství ve straně. Bývalý ministr financí ve vládě Miloše Zemana, který před třemi roky kandidoval také na funkci šéfa strany, totiž souhlasil se svou účasti v expertním týmu současného ministra financí Vlastimila Tlustého. Rusnok ale považuje účast v týmu za soukromou záležitost. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Jiří Rusnok
Expertní tým Vlastimila Tlustého se má podílet na přípravě státního rozpočtu a také hledat východisko ze současného stavu veřejných financí. Vedení ČSSD se domnívá, že jde o politický trik s negativními sociálními dopady. ODS se prý chce pokusit sáhnout do mandatorních výdajů příštího rozpočtu. Podle vedení ČSSD proto nový ministr financí chce mít v týmu nějakého člověka, který je spojen se sociální demokracií, a chystané škrty by tak mohly být považovány za výsledek nějakého širšího politického konsensu. Předseda ČSSD Jiří Paroubek už Jiřímu Rusnokovi pohrozil vyloučením ze strany a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že Rusnok si bude muset vybrat, zda zůstane členem ČSSD nebo bude nepřímo podporovat ODS. Jiří Rusnok ale tlak stranických špiček odmítá, protože v týmu nebude vystupovat s nějakým mandátem sociální demokracie. Ministru financí Tlustému prý také řekl, že z jeho účasti v týmu nemohou plynout nějaké závazky na politické úrovni.

"Já jsem ho upozornil, že jsem řadovým členem sociální demokracie, nejsem v kontaktu s vedením sociální demokracie a mohu v takovéto roli figurovat pouze jako soukromá osoba."

Jiřího Rusnoka doporučil ministru financí z ODS někdejší šéf ČSSD Miloš Zeman. Rusnok říká, že o tom nevěděl, protože se Zemanem nemluvil. Nevěděl ani, že Vlastimil Tlustý se vypravil za Zemanem na Vysočinu.

Miloš Zeman
"Musím říci, že i mě to překvapilo. Interpretoval bych to jedině tak, že hledání racionálních řešení ve velmi těžké situaci vyžaduje možná i nestandardní kroky. I když na druhou stranu vím, že pan ministr Tlustý zná Miloše Zemana řadu let, protože spolu politicky válčili nebo spolu politicky nějakým způsobem kooperovali v jistých dobách. Takže až tak vzdálené ty osoby vůči sobě nebudou."

Rusnok kandidoval před třemi roky na mimořádném sjezdu strany proti Vladimíru Špidlovi na funkci předsedy. Ve svém vystoupení zdůrazňoval zejména nutnost radikální reformy veřejných financí a nutnost úsporných opatření. Hlasovala pro něj třetina delegátů. Radiu Praha tehdy Jiří Rusnok řekl.

"Budu konzistentně hájit své názory a budu věřit, že postupně ty názory, které bych považoval za realistické, získají větší podporu v sociální demokracii."

Vlastimil Tlustý  (vlevo) a Bohuslav Sobotka  (vpravo) v diskusním pořadu ČT,  foto: ČTK
Dnes ale chce Rusnok vystupovat v pozici experta jen sám za sebe. Jak tedy vidí svou roli v expertním týmu?

"Podle rozpočtových pravidel je vláda povinna doručit do 30. září do sněmovny návrh rozpočtu. Když se tedy dnes podíváme na kalendář, vidíme, že toho času je velmi málo. Mě se zdá, že na tom rozpočtu se prakticky dá změnit velmi málo a víceméně se dá pouze zopakovat to, co už navrhla minulá vláda."

Rusnok ale zároveň tvrdí, že minulou vládou navrhovaný deficit 88 miliard je nereálný. Připomíná, že už vláda například podmínila výši tohoto schodku snížením výdajů, konkrétně odložením platnosti zákona o nemocenském pojištění a odložením zákona o zvýšení rodičovského příspěvku. Na druhou stranu rozpočet s navrhovaným deficitem počítá s příjmy z privatizace, o které se neví, zda se vůbec uskuteční. Odhad nového ministra financí Vlastimila Tlustého o rozpočtovém schodku až 130 miliard je proto podle Rusnoka reálnější a férovější.