Rusové objevili český fotbal

Jiří Jarošík, Foto: ČTK

Nejvyšší fotbalová soutěž má zimní přestávku. Přípravu na jarní část ligy začaly kluby teprve před několika dny. Zato fotbalové obchody jsou už delší dobu v plném proudu. A jako každý rok dochází k odlivu talentů do zahraničí. Jak ale uvádí Zdeněk Vališ, v novém tisíciletí lze také zaznamenat nový směr pohybu českých fotbalistů.

Kdysi platívalo, že z Ruska k nám přichází politický mráz, šmejd a chudoba. Tato doba je ovšem už dávno pryč. Ještě před pár lety by však těžko někdo uvěřil, že právě z Východu začnou do Česka přicházet tak lukrativní nabídky pro fotbalisty, že je prostě nelze odmítnout. Po pravdě řečeno, první na řadě byli hokejisté. V Rusku jich hraje už řada. Posledním úlovkem je hokejový talent Jiří Hudler. Ten se z nedávného mistrovství světa dvacetiletých nevrátil do Vsetína, ale zamířil přímo do ruské Kazaně. I to je charakteristické pro ruské lovce mezi českými sportovci. Žádné dlouhé často i mnohaměsíční dohadování. Vše je vyřízeno během několika hodin, maximálně dnů. Rusové přitom nabídnou tak velkorysé podmínky, že další jednání ani nejsou nutná. Ředitel hokejového týmu Vsetína jen špitl: Kazaň vyšroubovala svou nabídku za Hudlera do výše, o které se nám ani nezdálo.

Jiří Jarošík,  Foto: ČTK
A stejné je to v posledních týdnech i s fotbalisty. Před několika dny se překvapená sportovní veřejnost dozvěděla, že záložníka pražské Sparty Jiřího Jarošíka získal klub CSKA Moskva. Jak uvedl Jarošíkův manažér, jednání bylo akční a konkrétní. O českého fotbalistu přitom měly zájem slavné kluby britský Leeds United a německý Bayern Mnichov. Mimochodem, Jarošík prý představuje největší přestup v historii ruské ligy. Za žádného cizince dosud nikdo nezaplatil tolik peněz. Zároveň je v krátké době už šestým českým fotbalistou, který bude hrát v nejvyšší ruské fotbalové lize.

Ale ozvaly se už další ruské kluby, které touží po českých hráčích. Na východě se možná brzy ocitne až pět hráčů pražských Bohemians a dva ze Slavie. A nejde jen o hráče. Menší šok vyvolal na podzim v Česku bleskurychlým podpisem s klubem Zenit Petrohrad bývalý trenér Bohemians a naposledy Mladé Boleslavi Vlastimil Petržela. Jestliže Jarošík se stal nejdražším zahraničním hráčem v ruském fotbalu, Petržela je pro změnu prvním zahraničním trenérem.

Odpovědět nějak logicky na otázku, proč se majitelé ruských špičkových klubů, z velké části novodobí multimilionáři a miliardáři, najednou zhlédli v českém fotbalu, asi nelze. Je to svým způsobem záhada. Pro Česko je v tuto chvíli důležitější něco jiného. Například jen částka, kterou dostane Sparta za prodej Jarošíka do Moskvy, představuje celoroční rozpočet asi tří českých prvoligových klubů. Sparta samozřejmě použije část utržených peněz na nákup několika nových hráčů v tuzemsku a tím pádem opět rozhýbe poněkud mrtvý fotbalový trh. Kluby, které prodají hráče Spartě, totiž zase použijí získané milióny na nákup posil z nižších soutěží. A je jasné, že čím více hráčů Rusové nakoupí, k tím většímu pohybu dojde na trhu. Fotbal je prostě byznys.