S určením výše nájmů pomůže cenová mapa

nusle3.jpg

Na většině území Česka skončí regulace nájemného posledním dnem letošního roku. O jeho nové výši se dohodnou majitelé domů s nájemníky. Jejich sdružení se obává množství soudních sporů po skončení deregulace. Ministerstvo pro místní rozvoj chystá pro určování výše nájmů cenovou mapu.

Kamil Jankovský,  foto: ČTK
Cenová mapa má majitelům bytů i nájemníkům usnadnit určení výše činží po ukončení jejich regulace. "Pokud majitel domu z cenové mapy uvidí, že obvyklé nájemné v místě je 4000 až 6000 korun, potom nedá nájemné 15.000, protože je velký předpoklad, že by u soudu neuspěl," vysvětlil smysl cenové mapy ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Pokud se vlastník s nájemníkem nedohodnou, může podle platných zákonů řešit spor o činži pouze soud. Jak zdůraznil náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous, pro sociálně slabší skupiny obyvatel je připravena finanční pomoc formou dávek.

"Je to příspěvek na bydlení, který je určen pro lidi nebo domácnosti, jejichž náklady na bydlení překračují 30 procent jejich disponibilních příjmů. Samozřejmě také věřím, že v mnoha případech bude existovat pomoc rodiny. Existuje-li povinnost rodičů starat se o děti, tak věřím tomu, že v řadě případů tam, kde to ekonomicky bude možné, děti pomohou svým rodičům."

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský nečeká, že se majitelé bytů i nájemníci budou kvůli výpočtu nájmu v příštím roce hromadně obracet na soudy.

"V okamžiku, kdy by nějaký majitel bytu chtěl enormně zvýšit nájemné u sociálně slabších skupin tak, aby se nájemníky pokusil z toho domu dostat, to je důvod, proč se urychleně snažíme udělat cenovou mapu, aby nájemníci měli nějaké vodítko. Samozřejmě říkáme všem: pokud přijde majitel domu s neúměrnými požadavky, nikdo nemusí nic podepisovat a ve finále musí rozhodnout soud, jestli má majitel bytu pravdu."

Podle Sdružení nájemníků se přitom již nyní objevují případy, kdy majitelé chtějí oproti současnému nájmu o 300 až 400 procent více. Sdružení za čisté řešení považuje přijetí zákona o místně obvyklém nájemném, který by umožňoval posoudit polohu, stáří, vybavení, kvalitu a velikost bytu. Občanské sdružení majitelů zase považuje za nutné mít do cenové mapy zahrnuté také tržní nájmy. Jeho právnička Klára Samková se obává, že množství soudních sporů o nájemné může způsobit kolaps české justice. Její ochromení může nastat už tehdy, když se budou soudy týkat desetiny ze 750.000 bytů s regulovaným nájemným.

Cenová mapa by měla být hotová v lednu nebo únoru 2011. Ministr Jankovský připustil, že se s přípravou mělo začít už dřív. Regulované nájmy totiž skončí posledním dnem letošního roku na většině území Česka. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze se však uvolnění nájemného prodlouží a to až k 31. prosinci 2012. Ukončení regulace činží nemusí znamenat konec peripetií s nájemným ani pro stát. U Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku se v současnosti domáhá odškodnění na státu kolem 5500 majitelů domů z Česka.