Sametová revoluce umožnila vznik Národního parku Šumava

V době socialismu bylo vyhlášení Národního parku v Chráněné krajinné oblasti Šumava politicky neprůchodné. Podařilo se to až před 30 lety po návratu k demokracii.

Plešné jezero,  Šumava,  foto: Vojtěch Ruschka

17. listopad nastartoval celou řadu změn. Jednou z nich bylo i vyhlášení Národního parku jako nejcennějšího území u nás. Do té doby tomu bránila skutečnost, že Šumava je hraničním pásmem s Německem a Rakouskem a na jejím území se nacházely 2 vojenské újezdy.

NP Šumava je s 68 tisíci hektary největším ze čtyř národních parků České republiky. Vyznačuje se celou řadou přírodních zajímavostí. Mimo horských smrčin a pralesních porostů to jsou slatě, rašeliniště a karová jezera, ale i prameny řeky Vltavy. Dynamika šumavské přírody je úžasná a obnovující se les po nejrůznějších větrných a kůrovcových kalamitách je možné vidět například v okolí Březníku, Poledníku, ale také v karech Plešného jezera, či jezera Laka.

Vlci na Šumavě v Srní | Foto: Jiří Čondl,  ,  Český rozhlas

Šumava je také domovem mnoha druhů zvířat. Naposledy Šumavský národní park zahájil monitoring losa evropského. Podle odhadů se na Šumavě a v okolí vyskytuje přibližně 15 jedinců.

Los evropský,  foto: Dave Bezaire and Sus Havens-Bezaire,  CC BY 2.0

Národní park má i celou řadu programů pro milovníky přírody jako např. bobří či vlčí výpravy. V Srní vzniklo návštěvnické centrum, kde se mohou zájemci seznámit nejen se životem této jedinečné šelmy, ale objevit i zajímavá místa v oblasti Srní a Modravy. Právě rostoucí návštěvnost s sebou nese bohužel i stinnou stránkou jako jsou auta zaparkovaná na lesních cestách, výlety mimo vyznačené cesty, ledovcová jezírka jako plovárny nebo hory odpadků.

11
49.034449
13.526061
default
49.034449
13.526061
klíčová slova:

Související