Za vlky do Srní. Vlčí smečku můžete vidět z lávky v korunách stromů

Foto: ČTK

Až desetitisíce lidí měsíčně může lákat nové návštěvnické centrum věnované vlkům. Nedaleko Srní na Klatovsku ho otevřel Národní park Šumava. Po dříve zpřístupněných centrech věnovaných sovám a jelenům je to třetí z velkých investic v této oblasti.

Foto: ČTK
Jak takové vlčí centrum vypadá, na to odpověděl tiskový mluvčí Jan Dvořák.

"Jedná se o rozlehlý areál. Lidé tu mají možnost relaxace při procházce nádherným šumavským lesem, stejně tak možnost poznání a především setkání s vlkem. Přijedou na parkoviště a projdou přes návštěvnické centrum, což je pasivní dům. Tady se setkají s prvními informacemi o vlcích. Potom se vypraví na stezkou lesem a projdou k areálu, který má tři hektary. Částí areálu prochází po lávce ve výši vrcholků stromů. A z této lávky, z výšky tří až šesti metrů, pozorují dění pod ní, kde ti vlci jsou."

Vlčí smečka se bude rozrůstat

Foto: ČTK
Vybudování návštěvnického centra stálo 72 milionů korun. Až 90 procent nákladů pokryla dotace z Evropské unie. Jak řekl vedoucí návštěvnického centra Jiří Kec, pokud by byl vlkem, určitě by si vybral přesně tohle místo ke svému životu. Je tu všechno, hustý i rozvolněný les, mýtina i množství skalnatých úkrytů.

A kolik vlků může zatím tohle prostředí ocenit?

"Je tam šest vlků. Dva dospělí vlci, to je pár, který jsme přivezli ze zoo v německém Lohbergu a z Plzně. U nás na Srní založili rodinu. Narodila se jim čtyři vlčata. Jedna fenka a tři vlci. Předpokládáme, že se vlčí smečka bude rozrůstat ještě přinejmenším v příštím roce. Prostor tam je a bude tak stále větší šance vlky vidět."

Jan Dvořák,  foto archiv J. Dvořáka
Jak dodal mluvčí Jan Dvořák, zatím musí mít návštěvníci při sledování vlků trochu trpělivosti.

"Ačkoliv jsou vlci na lidi zvyklí, protože pochází ze zoologických zahrad, tak je nutné se k nim chovat jako k divokým šelmám. Být potichu, případně na té stezce strávit nějaký čas. Není to návštěvnické centrum, kam by lidé přišli, sebrali letáky, strávili tam deset minut a běželi zase dál. Zážitek z návštěvnických center je třeba si vychutnat. Ať už je to tady z vlčince, nebo z návštěvnického centra jelenů či sovích voliér na Borových Ladech. Je třeba udělat si čas tak jednu či dvě hodiny, aby jste si to místo vychutnali. Opravdu to stojí za to."

Lidé se na lávce dozvědí například o vlčí řeči těla a mimice. Potravu si vlci neloví, protože jsou ze zoo, nejsou na to zvyklí. Dostávají zvěřinu, i celé kusy, které byly třeba sražené na silnici.

Za víkend přišlo 15 tisíc lidí

Foto: ČTK
Národní park Šumava se nechal inspirovat Národním parkem Bavorský les, kde je o podobná centra velký zájem. Do jednoho přijde 100 až 150 tisíc lidí ročně. Zájem je i v Česku. Například centrum sovích voliér funguje v Borových Ladech třetím rokem. Za poměrně krátkou sezónu od června do září sem přijde kolem 70 tisíc lidí.

Zájem je také o vlky, dodal Jan Dvořák:

"Jak nám ukázal uplynulý víkend, návštěvníci mají velký zájem o tato centra. Podle odhadu našich pracovníků přišlo za víkend na vlky více než 15 tisíc lidí, což je ohromné číslo. Trošku jsme se zapotili, ale myslím si, že jsme to zvládli a předpokládám, že návštěvnost bude stále vysoká."

Richard Brabec,  foto: ČT24
Poslední vlk byl na Šumavě uloven v roce 1874 u Lipky, jednotlivci se i poté čas od času na Šumavu zatoulají. Potravy - jelenů a divokých prasat - by měli dost. Kromě dubna je centrum otevřené celoročně.

I když se podle ministra životního prostředí Richarda Brabce plánuje na Šumavě plno projektů, podobně velká centra zatím v dohledné době asi nevzniknou. Park ale chystá další akce, například obnovu Schwarzenberského kanálu či rozhledny na Poledníku.