Schengen i ve vzduchu

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Lidé mohou od neděle bez pasových kontrol cestovat letadlem z Česka do 23 zemí Evropské unie. Při cestě se prokazují jen palubní vstupenkou a průkazem totožnosti. Úderem půlnoci totiž začala i na tuzemských mezinárodních letištích platit pravidla schengenského bezhraničního prostoru, která zjednodušují a zrychlují odbavení cestujících.

Na ruzyňském letišti v Praze zmizely pasové kontroly a cestující se mohou na příslušném terminálu prokazovat jakýmkoliv průkazem totožnosti - pasem, občanským nebo řidičským průkazem. Pracovníkům bezpečnostní služby letiště se prokazují pouze palubní vstupenkou a průkazem totožnosti, vydaným státní autoritou. Letadla do zemí schengenu odbavuje Terminál dva, do ostatních států starší Terminál jedna. Jak dodává mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí, mezi oběma terminály je mezinárodní hranice:

"Tam bude cizinecká policie kontrolovat přestupující cestující. Princip je jednoduchý. Schengen je postaven na tom, že toky cestujících se musí naprosto striktně oddělovat. Při příletu do Terminálu 2, tedy při příletu ze Schengenu, tam už nebude vůbec žádná kontrola. Cestující budou volně po odebrání zavazadla vstupovat do České republiky."

Podle generálního ředitele Správy Letiště Praha Miroslava Dvořáka si od změn ruzyňské letiště slibuje také víc cestujících:

Zahájení provozu pro volné cestování na ruzyňském letišti,  foto: ČTK
"Mám tím třeba na mysli asijské státy, kde se dříve museli rozhodovat, zda budou žádat o vízum jak do Schengenu, tak do České republiky, a tudíž z hlediska složitosti se vzdali této varianty. V tomto okamžiku se otevřeme pro daleko větší šíři cestujících turistů, pro které jsme určitě atraktivní, a zejména tím mám na mysli Asii."

Stejný režim platí i pro letiště v Brně. Pro občany z třetích zemí ovšem hranice na letišti platí i nadále, připomíná jihomoravský hejtman Stanislav Juránek:

"Proto očekáváme, že tomu policie bude věnovat pozornost. Mám příslib od ministra vnitra, že se tomu pozornost věnovat bude, a očekávám, že i ta delimitace, která bude z hranic s Rakouskem směrem do vnitrozemí, v tom prostoru Brno-město a Brno-venkov bude dostatečně velká, aby tam všechny záležitosti, které s tím souvisí, mohly být řešeny."

Mirek Topolánek  (vlevo) spolu s generálním ředitelem Správy Letiště Praha Miroslavem Dvořákem  (uprostřed),  foto: ČTK
Změna se týká i letišť na Slovensku a v dalších sedmi nových členských zemích Evropské unie. Už tři měsíce tam funguje schengenský systém bez kontrol na pozemních a námořních přechodech. Tomáš Haišman z ministerstva vnitra vysvětlil, proč se pasové kontroly na letištích zrušily až tři měsíce po vstupu Česka do Schengenu:

"Smysl toho tříměsíčního posunu jsme postrádali. Zdá se, že se ten, kdo o tom rozhodoval a nesedí v Praze, ale v Bruselu, spíše přiklonil k jisté tradici. A možná to trochu souvisí, jako s letovým řádem, se změnou času. My jsme byli připraveni 21. prosince nejen na pozemních hranicích, ale také na vzdušných."

Premiér Mirek Topolánek ocenil, že od pádu Berlínské zdi jsme už ušli dlouhou cestu:

"Pro nás se ta Berlínská zeď hroutila postupně. My jsme nejdřív přestřihali dráty, potom jsme vstoupili do Evropské unie, a dneska bez pasů cestujeme například z Madridu do Vilniusu."

Akorát zpřísnění policejních kontrol u česko-německých a česko-rakouských hranic považuje premiér Topolánek za šikanu a porušení schengenských dohod.