Sčítání vlků, rysů a medvědů

Rys ostrovid

V centru pozornosti českých občanů stojí v těchto dnech sčítání lidí domů a bytů. proběhlo naopak mimo pozornost veřejnosti v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Se Správou CHKO v Rožnově pod Radhoštěm se spojil Vilém Faltýnek a přináší teď podrobnější informace.

Rys ostrovid
Hlas rysa, vlka a medvěda můžete zaslechnout pohromadě buď v zoo, nebo si pustíte jako my gramofonovou desku, a nebo se vydáte do Beskyd. Beskydy jsou spolu s Pálavou a Bílými Karpatami západním výběžkem Karpatského oblouku, který se v evropském kontextu řadí mezi zcela jedinečnou přírodní pokladnici. Pohoří je také posledním útočištěm velkých šelem, například medvěda hnědého, vlka a rysa. Během posledního únorového víkendu v Beskydech probíhalo jako každý rok sčítání těchto vzácných druhů. Čerstvý sníh, který v kraji napadal těsně před víkendem, zamíchal ochranářům plány. Členové Správy a dobrovolníci jen těžko zkoumali, kde se pohyboval vlk, rys či dokonce medvěd. Jedním z účastníků byl František Šulgan: A jak tedy sčítání nakonec dopadlo? Jak říká Dana Bartošová, počet zvířat se určuje velmi obtížně. Při průzkumu šlo hlavně o to potvrdit přítomnost těchto druhů v konkrétních lokalitách.
Medvěd hnědý
Medvěd se obvykle v zimě nesleduje, protože spí. Letos se však díky teplému počasí podařilo potvrdit i přítomnost medvědů. Tři až pět jedinců se zde zdržovalo ještě na podzim a je pravděpodobné, že i tu zazimovali. Výskyt šelem je, jak uvádí Dana Bartošová, nezbytnou stabilizující součástí přírodního ekosystému, kterou člověk nikdy nedokáže ani sebelepšími prostředky zastoupit.