Secese, jazz i pralinky: V Praze se představuje hlavní město EU Brusel

Koncerty, výstavy, módní přehlídku, ale i cirkusová představení a ochutnávku belgických pralinek - to všechno nabízejí Dny Bruselu v Praze, které v našem hlavním městě začaly právě tento týden. Více informací přináší Milena Štráfeldová v pravidelné kulturní rubrice:

Brusel není jen slavný čurající chlapeček, prohlásila při zahájení Dnů Bruselu v Praze Brigitte Grouwels, státní tajemnice pro úřední záležitosti Bruselu, když program Dnů představovala.

"Pro ty, kteří nikdy nebyli v Bruselu, jsme se pokusili vytvořit program, který v co největší míře odráží různé aspekty života v městě, kde téměř polovina obyvatel je původem ze zahraničí."

Dny Bruselu v Praze jsou vlastně reciproční akcí. V loňském roce, jen několik dnů po našem vstupu do Evropské unie, proběhly v Bruselu Dny Prahy. Představili se na nich například filmaři Jan a Eva Švankmajerovi, skupina Čechomor nebo jazzman Emil Viklický. Samostatnou expozici spojenou s přednáškou tu měla slavná Millerova vila, kterou koncem 20. let minulého století v Praze postavil Adolf Loos. Podle ředitele odboru kultury pražského magistrátu Jana Kněžínka měly Dny Prahy v Bruselu vcelku dobrý ohlas:

"My máme trošku problém s tím, jak se představujeme ve světě. My se nutně musíme ve světě představovat. Nemysleme si, že všichni všechno o nás ví. Neví! A na druhé straně nutně potřebujeme, aby svět přicházel k nám. My ho sem budeme co nejvíc zvát, aby Pražané poznali i jinou kulturu, než tu, kterou tady za čtyřicet, padesát let známe a která nám byla trošku vnucena."

Dny Bruselu v Praze zahájila písňovým recitálem česká šansoniérka Jiřina Nebesářová, která už deset let žije v Belgii. Původem architektka, která z Československa odešla v polovině 80. let, uvedla ve Švandově divadle své představení Sametové paralely. Zazněly tu francouzské, vlámské a portugalské písně, ale i Ježkův Tmavomodrý svět nebo moravská lidová.

Během tohoto týdne se v Praze představí i vynikající bruselský varhaník Josef Sluys, který si pro své vystoupení vybral Týnský chrám. V Kostele sv. Šimona a Judy v pátek vystoupí orchestr Prométheus s koncertem z děl Johannesa Brahme, Jana Nováka a současného belgického skladateleWima Henderickxe. Do třetice tu pak zahraje i legendární belgický jazzman, flétnista a saxofonista Steve Houben, kterého doprovodí Emil Viklický.

Letošní rok si Brusel připomíná jako rok secese. Secesnímu stylu je proto věnována i výstava Art Nouveau in Progress na pražské Staroměstské radnici a doprovodná výstava fotografií Secese v Bruselu.

"Ta rozsáhlejší výstava představuje dědictví secese ve třinácti partnerských evropských městech. Jsme přesvědčeni, že Praha se brzy stane prominentním členem tohoto klubu,"

uvedla Brigitte Grouwels z Bruselu. Výstava ukazuje, jak se secese zapsala do uměleckého a kulturního vývoje evropských měst. Seznamuje přitom i s mnoha dosud málo známými architektonickými díly a uměleckými předměty.

"Všichni dobře víme, že Brusel je secesní město. Málo se ale ví, že Praha je jedno z vůbec největších secesních měst. Víme, že například Vinohrady jsou většinou secesní?"

dodal k tomu Jan Kněžínek z pražského magistrátu. Koncerty a výstavy doplňuje i řada doprovodných akcí. Do Prahy například přijíždí skupina studentů a pedagogů ze slavné bruselské cirkusové školy, kteří nejen předvedou své umění v šapitó na Letenské pláni, ale ve workshopech budou učit malé i velké zájemce základy "klaunského řemesla". Belgičané však podle Brigitty Grouwels chtějí Pražanům předvést i umění, jak se radovat ze života:

"Belgičané jsou známí svým uměním radosti ze života. Vyznáváme lásku, rádi dobře jíme a pijeme a chceme Vám ukázat, co to skutečně znamená."

Belgičané v Praze proto nejen otevřeli prodejnu typických belgických hranolků, ale v paláci Koruna na Václavském náměstí bude i ochutnávka slavných belgických pralinek, které zde bude přímo před očima návštěvníků připravovat cukrářský mistr z Bruselu. A do čokoládových šatů se oblékne i česká top-modelka Tereza Maxová při přehlídce belgické módy.