Sedm osobností a škola v Římě získaly ocenění Gratias Agit za šíření dobrého jména Česka v zahraničí

Cenu Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí obdrželo sedm osobností a jedna organizace. Ocenění jim v Černínském paláci předal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Jan Lipavský | Foto: Martin Vaniš,  Radio Prague International

Cena Gratias Agit se uděluje už od roku 1997 a byla předána více než třem stovkám osobností.

Organizací, která dnes získala ocenění, je Česká škola Řím. Kromě výuky češtiny pořádá také přednášky, výstavy či letní tábory. V roce 2018 se škole podařilo splnit náročná kritéria pro podpis smlouvy s ministerstvem školství a zařadila se mezi deset škol s certifikátem poskytovat v zahraničí vzdělávání českého jazyka a reálií ČR. Cenu převzala její zakladatelka a ředitelka Kateřina Di Paola Zoufalová.

Kateřina Di Paola Zoufalová | Foto: Martin Vaniš,  Radio Prague International

"Samozřejmě jsem z toho měla velkou radost. Když je člověk pochválen za práci, tak to vždycky potěší."

Mezi oceněnými jsou mimo jiné ředitelka neziskové organizace Asociace Home Care Tamara Adasanová z Moldavska. Má zásluhu na realizaci českých projektů zaměřených na zlepšování kvality a dostupnosti sociálních služeb v Moldavsku.

Chci splatit dluh za možnost studia

Samir Yousef Salim Hazbun | Foto: Martin Vaniš,  Radio Prague International

Cenu převzal i honorární konzul v Betlémě a předseda Betlémské obchodní a průmyslové komory Hazbun Samir Yousef Salim, který pomáhá českým podnikatelům při navazování kontaktů s obchodními partnery. K Česku má blízký vztah. Studoval zde Vysokou školu ekonomickou a jeho manželka je Češka.

"V arabštině máme přísloví, které říká: kdo pije ze studny, nehází tam kámen. Já jsem studoval v Česku a jsem vděčný za tuto možnost. Nejlepší způsob splatit dluh za možnost studia, je prohlubování spolupráce v různých sférách."

Cecilia Rokusek | Foto: Martin Vaniš,  Radio Prague International

Cenu obdržela také ředitelka Národního českého a slovenského muzea a knihovny ve Spojených státech Cecilia Rokusek.

"Všichni máme nějaké kořeny. Musíte si jich vážit. Pro mne je to ocenění toho, co mne moji rodiče naučili."

V roce 2018 bylo muzeum v Cedar Rapids začleněno do prestižní sítě amerických muzeí a má tak unikátní možnost prezentovat své výstavy v kvalitních prostorách. Paní Cecilia působí už 12 let také jako honorární konzulka Slovenska na Floridě.

Binh Slavická | Foto: Martin Vaniš,  Radio Prague International

Cenu dostala rovněž vedoucí oboru vietnamistiky v Ústavu asijských studií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Binh Slavická, která překládá klasickou i moderní českou literaturu.

Ocenění Gratias Agit dostávají lidé bez ohledu na národnost, kteří se svou dlouhodobou činností nad rámec svých profesionálních povinností zasloužili o šíření dobrého jména ve světě a prohlubují zájem o Česko v zahraničí. Ocenění získávají diplom a křišťálový glóbus. Loni a předloni většina laureátů převzala ocenění kvůli koronavirové pandemii na velvyslanectvích.