Senát přijal novelu volebního zákona - krajané mohou volit i korespondenčně

volby

Senát ve čtvrtek přijal svůj návrh novely volebního zákona z dílny senátorů čtyřkoalice, který má umožnit konání sněmovních voleb. Návrhem, který nyní posoudí Poslanecká sněmovna, chtějí senátoři poprvé v historii České republiky umožnit českým krajanům žijícím v zahraničí účastnit se voleb korespondenčně. Další podrobnosti má Josef Kubeczka.

Novela je reakcí na verdikt Ústavního soudu, který v lednu na návrh prezidenta Václava Havla zrušil klíčové pasáže volební novely, již v parlamentu loni prosadily smluvně opoziční Občanská demokratická strana a vládní sociální demokraté. Svou novelu, která už v Poslanecké sněmovně prošla prvním čtením, předložila také vláda. I její předloha počítá s rozdělením země na 14 volebních obvodů a klasickou d'Hondtovou metodou přepočtu hlasů. Předpokládá však sčítání pětiprocentních klauzulí pro předvolební koalice, což znamená, že čtyřkoalice by ke vstupu do sněmovny musela získat nejméně 20 procent hlasů.

Čtyřkoaliční senátoři spolu s nezařazenými prosadili většinou 41 hlasů novelu volebního zákona, která předpokládá, že strana by pro vstup do sněmovny potřebovala pět, dvojkoalice sedm, trojkoalice devět a čtyřkoalice 11 procent. Místopředseda horní komory Parlamentu Jan Ruml je spokojený:

"To je alternativa k vládnímu návrhu zákona a je to určitý prostor k jednání o tom, jak má vypadat celý volební systém v České republice. Senát jej schválil hlasy čtyřkoalice a některých nezávislých senátorů, tak že ten konsensus tady nějaký byl. Myslím si, že jsme udělali dobrý krok pro to, aby Senát nebyl v budoucnu obviňován, že blokuje volební zákon, na kterém nemá v podstatě zájem, protože to jsou volby do Poslanecké sněmovny. Myslím, že Senát tady udělal velký státoprávní krok."

Podle schválené novely budou moci volit i krajané v zahraničí prostřednictvím korespondenčního hlasování. O podrobnosti jsem požádal předkladatele novely, předsedu Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí Milana Špačka:

"Korespondenční model odpovídá zhruba modelu, který je běžný v evropských zemích. Spočívá v tom, že čeští státní občané, čili ti oprávnění voliči, kteří se v době voleb nacházejí v zahraničí, kde mají trvalé bydliště, se před volbami nahlásí na zastupitelském úřadu do tzv. zvláštního seznamu voličů. Na základě tohoto seznamu jim budou zaslány volební materiály včetně hlasovacích lístků a dvě obálky, které budou odeslány na zastupitelské úřady. Odhadované náklady se pohybují okolo 40 milionů korun při účasti 80 tisíc oprávněných voličů touto formou volby. Důležitou věcí je to, že pokud se někdo domnívá, že volební lístek vyplnil špatně nebo došlo k jeho znehodnocení, má zachováno právo volit na zastupitelském úřadě. To je taková dvoukolejnost podle tohoto stávajícího, platného volebního zákona."

Podle senátora Milana Špačka tak bylo vyhověno námitkám některých krajanů, že volba pouze na zastupitelských úřadech je mnohdy velmi omezovala.