Senát Železného možná vydá dalšímu trestnímu stíhání

Vladimír Železný, Foto: ČTK

"V prvním kole senátních voleb, kterého se zúčastnila jen necelá čtvrtina voličů, byl senátorem zvolen pouze ředitel televize Nova Vladimír Železný," uvedla v sobotu ČTK. Tato lapidární zpráva vyvolává otázky. Komentátoři se ptají, zda není senátorské křeslo jen pokusem Vladimíra Železného uniknout vleklému vyšetřování miliardových daňových úniků?

Stíhání ředitele televizní stanice Nova Vladimíra Železného, který vyhrál na Znojemsku volby do Senátu již v prvním kole, bude moci pokračovat zřejmě jen se souhlasem horní parlamentní komory. Upozornil na to hned po vyhlášení výsledků vicepremiér a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský.

Vladimír Železný,  Foto: ČTK
Orgány činné v trestním řízení stíhají Železného hned v několika případech. Nejznámější je ale jeho spor s americkým mediálním magnátem Ronaldem Lauderem, který investoval projekt soukromé televizní stanice Nova. Železný čelí dvěma obviněním kvůli poškozování věřitele.

Předsedy mandátového a imunitního výboru senátu Tomáše Julínka jsem se zeptal, zda je pro něj z hlediska jeho funkce přípustné, aby stíhaný člověk kandidoval do státních orgánů.

"Na stíhaného člověka se musíme dívat jako na nevinného, to je obecné pravidlo. Ale nemá to nic společného s mou funkcí."

Tomáš Julínek připomněl, že navzdory poslanecké imunitě může Senát jako celek rozhodnout o vydání senátora k pokračujícímu stíhání.

"O souhlasu s pokračováním trestního stíhání rozhoduje celý Senát. Já můžu jen říct, že precedentně se zatím Senát řídil tím pravidlem, že pokud kauza souvisí s výkonem mandátu senátora, nebo ohrožuje výkon mandátu (bývají to verbální trestné činy), zvažuje Senát obvykle, zda nevyužít práva zastavit stíhání. V ostatních případech aspoň doposud rozhodl vždy tak, že vydal dotyčného k trestnímu stíhání."

Znamená to, že i případ Vladimíra Železného by patřil do této druhé kategorie?

"Spíše patří do druhé kategorie. Vznikl dávno před jeho rozhodnutím kandidovat a souvisí s úplně jinou činností."

Sčítání hlasů odevzdaných v prvním kole senátních voleb na Příbramsku,  Foto: ČTK
Političtí soupeři kritizovali Železného také za neseriózní kampaň. V "enormní výhodě" byl Železný podle předsedy vlády a sociální demokracie Vladimíra Špidly. Vzhledem k tomu, že měl hodiny vysílacího času, Špidlu prý překvapilo, že měl tak malý výsledek. Železný získal 50,82 procent hlasů.

Ty jsi, Viléme, přinesl z rozhlasového archivu zajímavý pásek. Můžeš prozradit, co to je?

Nejstarší záznam s Železným, který pochází z roku 1991. Tehdy působil jako tiskový mluvčí Petra Pitharta, předsedy Občanského hnutí. Vlastní kariéru měl teprve před sebou. Z archivního záznamu rozhlasového pořadu Kavárna u Kische slyšíme ambice spojené se silnou vnitřní disciplínou. Takto hovořil o své práci mluvčího:

"Člověk musí do jisté míry rezignovat na sebe jako na osobnost. Nesmí vynikat, musí být v pozadí. Kolikrát si říká, tohle by se dalo říct lépe, ale když to říká někdo jiný, musí disciplinovaně zopakovat tu horší variantu. Tahle práce vyžaduje vysokou míru ztotožnění se základními hodnotami. Kdyby ji mluvčí neměl, okamžitě uteče, rozjede se po vlastní parketě, po své linii, začne to formulovat lépe, jinak, vždyť on by to přece uměl říct barvitěji, tady by nasadil lesk, tady by přidal hezké slovíčko, tady by to lépe formuloval - ale ne, nejde to."

O dva roky později toto všechno možné bude. V roce 1993 se novinář Vladimír Železný stane generálním ředitelem soukromé televize Nova.