První kolo voleb vyneslo do senátorského křesla pouze jediného kandidáta - ředitele televize Nova Vladimíra Železného

Vladimír Železný (Foto: ČTK)

První kolo voleb vyneslo do senátorského křesla pouze jediného kandidáta a tím je šéf soukromé televize Nova Vladimír Železný. Rozhodli o tom voliči na Znojemsku, kteří mu dali skoro 51procent hlasů. V horní komoře Parlamentu tak nahradí svého volebního rivala, lidovce Milana Špačka, který skončil druhý se ziskem 18 procent hlasů. Více už Zdeňka Kuchyňová.

Vladimír Železný  (Foto: ČTK)
Ředitel a zakladatel nejúspěšnější české televize Nova Vladimír Železný se po deseti letech vrací k politice. V 90. letech byl totiž mluvčím Občanského fóra, Občanského hnutí a později tiskový mluvčí vlády Petra Pitharta. Železného kandidatura vyvolala velkou pozornost, zejména poté, co krátce po jejím ohlášení rezignoval kandidát ODS Josef Sedlák. Znojemská organizace ODS dokonce začátkem října vyzvala voliče, aby Železného podpořili. V čele Novy se Železný několikrát dostal do sporu s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, mimo jiné kvůli formě spolupráce s americkými investory z firmy CME. Rozešel se s nimi ve zlém, čímž spustil lavinu soudních sporů. Někteří politici se proto pozastavují nad tím, že se do horní komory Parlamentu dostal člověk, který čelí několika trestním oznámením. Získanou imunitu i soudní spory ale Vladimír Železný po svém volebním úspěchu komentovat nechtěl.

"To je asi otázka na právníky a myslím si, že ta mě zajímá nejméně."

Podle vicepremiéra a ministra spravedlnosti Pavla Rychetského mohou další soudní procesy s Vladimírem Železným pokračovat jen se souhlasem Senátu. Někteří politici se kriticky vyslovují k Železného kampani, kterou považují za nekorektní, jako například šéf Unie svobody Ivan Pilip.

"Ta kampaň byla nekorektní s tím, že mu bylo Radou pro rozhlasové a televizní vysílání umožněno využívat k tomu soukromou televizi a myslím si, že to je špatné precedens."

Senátorský kandidát ČSSD Oldřich Kraipl se naopak domnívá, že se ředitel Novy nedopustil žádné chyby. Podle jeho slvo měl masivní kampaň a navíc sliboval změnu, na což lidé slyší. Ředitel Novy se v předvolební kampani zavázal, že v případě svého zvolení dá senátorský plat za celé šestileté volební období, tedy asi 3,3 miliónu korun, na dobročinné účely na Znojemsku.