Sezóna výlovů rybníků je v plném proudu

Foto: CzechTourism

Říjen a listopad, to je hlavní sezóna výlovů českých rybníků. Většina ulovených ryb skončí v kádích a putuje na vánoční stoly. Bez smaženého kapra se české Vánoce neobejdou.

Foto: CzechTourism
Rybníky v jižních Čechách jsou většinou spojené se jménem Jakuba Krčína. Před půl tisíciletím přetvořil bývalé bažiny ve stovky rybníků, ve kterých se od té doby chovají ryby. Ryb se v Česku vyloví každoročně stovky tun. A jak takový výlov vypadá? Rybáři opatrně odpustí vodu z rybníka, roztáhnout sítě a desítky rybářů se v gumových pláštích a botách vydají do studeného bahna a zatahují sítě. Lovil se i Buzický rybník nedaleko jihočeské Blatné. Ten se ale stavěl v 50. letech 20. století a byl stavěn tak, aby se mohla použít mechanizace.

"Buzický rybník má 55 hektarů a počítáme, že tu bude asi 600 metráků,"

řekl při výlovu Václav Milota obchodní náměstek firmy Blatenská ryba.

Foto: Archiv Radia Praha
"Bohužel v roce 2002 rybník postihly povodně, splav nevydržel, nějaké ryby utekly. Pak se vše opravovalo a byl zprovozněn v roce 2004. To je problém rybníkaření. Když do toho zasáhne příroda, tak nemáte šanci dostat výsledky, které očekáváte."

Při výlovu to však vypadalo nadějně a do sádek náklaďáků putovaly tisíce ryb. Kromě kaprů se tu chová amur, tolstolobik, narazit tu můžete na úhoře a v jedné z kádí byl i krásný sumec. Že se loví Buzický rybník bezpečně poznáte podle množství aut, která kolem něho stojí. Jak ale řekl Václav Milota, takové návštěvnosti jako při výlovu velkých moravských rybníků tu nedosahují.

"Například na výlovu Vrkoče bylo 40 tisíc lidí. To tady není. Když se kouknete na mapu, kolik je tu rybníků a rybářství, kteřé tu loví, tak nemáme šanci. Navíc nemáme za sebou nějaké velké město."

Výlovy jsou vděčným diváckým zážitkem. Někde hraje hudba, v okolí rybníka je množství stánků, které nabízejí ryby smažené, pečené na roštu nebo uzené. A protože v říjnu a listopadu už bývá za ranních mlh pěkná zima, diváci se zahřívají svařeným vínem nebo medovinou. I když mají lidé výlovy rádi, ryby Češi příliš nejedí, postěžoval si při rozhovoru Václav Milota.

Foto: Archiv Radia Praha
"U nás se spotřebuje něco přes pět kilogramů ryb, z toho jeden kilogram dělají sladkovodní ryby. Němci snědí 12 až 16 kilogramů, a my jen kolem pěti, takže je to bída."

Co s tím?

"Podařilo se získat prostředky z unie a snažíme se to lidem přiblížit. Chceme, aby viděli výlov, aby viděli, co to obnáší, aby si rybu koupili. Letos jsme dělali slavnosti a počítáme s nimi ve větším rozsahu i příští rok."

Jaká je vaše nejoblíbenější ryba?

"Asi ta nejznámější, kapr. Ale vynikající je amur nebo sumec. Uzený sumec je výborný."