Začal výlov největšího českého rybníka Rožmberk. Letos bez diváků

Výlov rybníka Rožmberk, foto: ČTK / Václav Pancer

Na hrázi jediný stánek, kde se prodávají kapří hranolky. Kolem postává 20 lidí. Tak začal výlov největšího českého rybníka Rožmberk.

Foto: ČTK / Václav Pancer

Jindy je hráz obsypaná stánky, na výlov přijíždí na padesát tisíc lidí. Slavnostní výlov s doprovodnými akcemi je letos kvůli koronaviru zrušený. Lidé nesmí do míst, kde se loví a kde budou stát kádě.

Jeden manželský pár přijel z Příbrami. Na výlovu Rožmberka byli poprvé. "Když je tady dav třicet tisíc lidí, tak bychom sem určitě nejeli. Jezdíme na výlovy, ale na rybníky, kde je míň lidí: na Bezdrev, na Munický,"řekli ČTK manželé Burianovi.

Rybáři čekají z Rožmberka 130 tun kaprů

Foto: ČTK/Pancer Václav

Rožmberk má rozlohu 647 tisíc hektorů. Třeboňští rybáři z něj čekají výnos 130 tun tržních kaprů a 20 tun vedlejších druhů ryb. ČTK to řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. Rybník vyloví místo o víkendu v pracovních dnech. Oproti posledním rokům chyběla i tradiční kulisa výlovu, východ slunce, protože bylo zataženo.

Kvůli jarním dopadům koronaviru bude mít Rybářství Třeboň ztráty v milionech. Zatímco jiné roky už byly na podzim podepsané smlouvy na 70 procent ryb určených na vývoz, teď je to polovina.

Rybáři letos nezveřejnili ani plán výlovů

Foto: ČTK/Pancer Václav

"Tento týden bude pro rybáře docela perný, protože souběžně se loví rybník Velký Tisý a rybník Ponědrážský. Dohromady tento týden nalovíme 500 tun tržních ryb," dodal Malecha.

Slavnostní výlovy nepořádá ani společnost Blatenská ryba. Rybáři letos kvůli koronaviru až na výjimky nezveřejnili ani plán výlovů.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 až 18 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapři. Firma hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na vývoz jde 70 procent ryb.