Toulky po regionech

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

V Toulkách po regionech vás mimo jiné pozveme na výlov největšího českého rybníka Rožmberk, podíváme se do Ratměřic, které získaly titul Vesnice roku a projedeme se po nové cyklostezce krajem Josefa Lady. Pokusíme se odpovědět na otázku jaký bude osud Labské boudy v Krkonoších a podíváme se na už hotový brněnský orloj. Navštívíme zručné cukrářky ve Vsetíně i košt ovocných pálenek v Olomouci.

Rožmberk
Výlovy rybníků na Třeboňsku jsou velkou turistickou atrakcí. Minulý víkend došlo i na největší český rybník Rožmberk. Je to dílo Jakuba Krčína z Jelčan a postaven byl na řece Lužnici koncem 16. století. Na stavbě jeho hráze pracovalo 5 let asi 800 lidí a na jeho hrázi se ještě dnes najdou původní duby. Na výlov Rožmberka, který se koná jednou za dva roky, se vypravila i Lucie Hochmanová.

Stojíme v kádišti největšího českého rybníka, kde rybáři právě vytáhli své sítě, tedy nevody, jak na rybářskou hantýrku upozorňuje vedoucí střediska Rožmberk Stanislav Vestfál. A jaké ryby právě vytáhli?

"Hlavním druhem je kapr, tady konkrétně šupinatý kapr. Toho je zde tak 90 procent. Další druhy jsou candát, štika, amur, tolstolobik, pak nějaká bílá ryba a cejn."

Foto: ČTK
Protože se rybník Rožmberk loví jednou za dva roky, o diváky tu není nouze.

"Hlavně jsme sem jeli kvůli synovi. Jsme tu prvně, přijeli jsme z Klatovska. Náš syn je vášnivý rybář a musel vidět Rožmberk. Tak jsem si vzal dovolenou a vzali jsme ho sem,"

říká jeden z přihlížejích a druhý dodává.

"Rybář nejsem, ale jezdíme sem každý rok, protože to je jeden z nejkrásnějších rybníků v jižních Čechách. Jsou tu i krásné ryby, vždycky je tu kupujeme a jsme spokojeni."

Návštěvníky neláká jen pohled na rybářské řemeslo, ale i rybí speciality, které tu mohou ochutnat. Například kapří hranolky. Že je o rybí speciality zájem potvrzuje i obsluha jednoho z prodejních stánků. Při výlovu v roce 2008 navštívilo Rožmberk 17 tisíc návštěvníků. Letos lámala návštěvnost rekordy. 17 tisíc lidí přijelo jen za sobotu a v neděli dalších 15 tisíc.


Veselo bylo nejen při výlovech rybníků, v minulých dnech se slavilo i v Ratměřicích. Tahle malá středočeská obec nedaleko Vlašimi se totiž stala Vesnicí roku 2010. Ratměřice mají pověst vesnice, kde se stále něco děje. Kde se vám například stane, že v ostré zatáčce před zámkem spatříte nablýskanou historickou hasičskou stříkačku, která zve do hasičského minimuzea. Vesnice s 260 obyvateli si za ocenění odnáší prémii 1 milion korun. Na slavnostní vyhlášení Vesnice roku se do Luhačovic vydal i Pavel Sedláček.

"Titul vesnice roku 2010 získává obec Ratměřice ze Středočeského kraje,"

zaznělo při vyhlášení a dlouhovlasý sympatický starosta Ratměřic Viktor Liška si utíral slzy dojetí.

"Určitě se už teď v Ratměřicích slaví. Já bych nejradši odjel a jel za nimi slavit taky."

Starosta Liška se pokusil odhadnout, proč právě jím vedená obec porazila zbylých dvanáct krajských vítězů.

"Asi duchem té vesnice. Věřím, že jsme tomu dali trošku víc, protože konkurence je veliká. Všichni mají hasiče, všichni mají fotbalisty, starají se o zvyky jako je masopust. To všechno děláme taky, ale máme ějaké přidané hodnoty - třeba sochařsko-malířské sympozium, jehož výtvory potom zdobí veřejné prostranství. Věřím, že tam bylo cítit hlavně to naše srdce."

Druhé místo v letošní soutěži putuje do městysu Koloveč na Domažlicku, který reprezentoval Plzeňský kraj, třetí pak skončily Hlavnice na Opavsku, tedy vítěz moravskoslezského krajského kola. Popáté se také udělovala tzv. koláčová cena za nejlepší koláče připravené pro hodnotitelskou komisi. Vyhrálo Krásensko na Vyškovsku.

Loni vyhrál Vesnici roku Tučín na Přerovsku. Podle pravidel byl jeho starosta Jiří Řezníček tentokrát předsedou hodnotící komise. Ratměřice ho nadchly.

"To poznáte už podle toho, když mezi ty lidi zavítáte, chytne vás to za srdce a cítíte se tam dobře."

Středočeská obec s asi 260 obyvateli si za vítězství odnáší prémii 1 milion korun, kterou věnuje ministerstvo pro místní rozvoj. Jako vítěz krajského kola dostala další milion od Středočeského kraje. Jak obě prémie utratit, v tom nevidí ratměřický starosta Viktor Liška žádný problém.

"Přestavujeme sportovní areál, tvoříme fotbalové hřiště, takže tam se budou penízky hodit. Záplaty potřebují místní komunikace i obecní úřad potřebuje přestavbu."

Ratměřice mohou sloužit i jako příklad vytrvalosti. Soutěže se totiž čtyřikrát zúčastnily neúspěšně. Teprve pátý pokus přinesl kýžený triumf.


A ve středních Čechách ještě chvíli zůstaneme. Přibývají tady značené cyklotrasy. Nově například okruh nazvaný Krajem Josefa Lady. Na výlet takřka nenarušenou přírodou se vydal i Michal Trnka. Měl imožnost porozhlédnout se po pamětihodnostech středočeského kraje.

Vyrazit na cyklistický výlet můžete z kteréhokoliv místa značeného okruhu. Praktické ale je usednout na kolo v Říčanech. Ve zdejším informačním centru na náměstí vás vybaví například mapkou a nasměrují k říčanským rybníkům. Na takřka 80ti kilometrové trase najdete národní přírodní rezervaci Voděradské bučiny, obdivovat budete moci i scenérie řeky Sázavy a mnohé další zajímavosti. Některé teď připomíná koordinátor dálkových cyklotras z nadace Partnerství Jakub Smolík.

"Například zámek Štiřín, potom v Říčanech ruinu hradu, ruinu hlásky u Sázavy, která je známá z Ladových obrázků."

Malá odbočka vám umožní prohlédnout si i Ladovy rodné Hrusice. Trasa vede především po vedlejších silnicích a lesních cestách. Osou okruhu je železnice se zastávky Praha - hlavní nádraží do Benešova. To umožňuje trasu zkrátit nebo rozdělit. Zastávka Českých drah je přibližně v polovině okruhu v Senohrabech.


Původní Labská bouda,  zdroj: Wikimedia Commons / PD
Jaký bude osud Labské boudy v Krkonoších? Už tři roky jedná stát se současnými vlastníky devítipatrové železobetonové stavby z roku 1975 o tom, zda ji odkoupí a nechá zlikvidovat. Teď je jasno alespoň v jednom. Rozhodnutí má padnout do dvou měsíců. Detaily zjišťovala v Krkonoších Lucie Husárová. První schůzka vedení ministerstva s majitelem hotelu byla neúspěšná.

"Vidím, že ze strany ministerstva zájem o odkup určitě je. Trvá to tři roky. Vzhledem k tomu, že se měnila garnitura na ministerstvech, tak je to asi už páté jednání,"

říká majitel Labské boudy Martin Pumr. Částka, kterou hoteliér požaduje, tedy 30 milionů korun, je pro ministerstvo nepřijatelná. V seškrtaném rozpočtu peníze nejsou, argumentuje náměstek ministra pro ochranu přírody a krajiny Tomáš Tesař.

Původní Labská bouda,  zdroj: Wikimedia Commons / PD
"Myšlenka, že objekt v této lokalitě nemá co dělat, se nemění od roku 2007, kdy jednání začala. Je třeba podívat se na to z hlediska ekonomických nákladů, ta situace je dramaticky jiná. Stanovisko musí být jasné, zřetelné a konečné."

O likvidaci Labské boudy usiluje Správa krkonošského národního parku. Pro ředitele KRNAPU Jana Hřebačku je to víc než důležité.

"Pro nás likvidace Labské boudy je hodně zásadní. Nachází se v centru první zóny - v té nejcennější lokalitě, která vůbec v Krkonoších a troufám si říct i v Česku je. V centru arkto-alpinské tundry. Jedná se o ekosystém, který je bytostně závislý na tom, aby nebyl jakkoli člověkem rušen. To, že je tam takto velká bouda, má samozřejmě zásadní dopad do přírodních hodnot a narušení už z minulosti."

Labská bouda v Krkonoších,  foto: Jana Šustová
O nutnosti likvidace Labské boudy je ze svého pohledu přesvědčen i historik architektury Zdeněk Lukeš. Přestavbu díla Zdeňka Říháka, kterému v listopadu bude 35 let sice nevylučuje, ale nevidí ji jako pravděpodobnou.

"Dovedu si představit, že by se to mohlo přestavět, asi podstatně zmenšit. A dát tomu novou tvář. Musel by to udělat velmi kvalitní architekt a člověk, který má cit k prostředí, aby něco takového dokázal. Otázka je, jestli ta rekonstrukce nebude mnohem dražší než vlastní demolice. Samozřejmě bude. Pak je otázka, jestli je to ekonomicky výhodné. Myslím si, že ta lokalita je špatně dostupná."

Stávající majitel Labské boudy tvrdí, že pokud se s ministerstvem na prodeji nedohodne, bude hotel dál provozovat.


Slavnostní odhalení multifunkčního hodinového stroje
V Brně na náměstí Svobody začal odbíjet hodinový stroj. Brněnské centrum tak získalo novou dominantu. Jedná se o skoro 6 metrů vysoký sloup z černé žuly za téměř 12 milionů korun. Prohlédnout si ho přijela i Gabriela Grmolcová.

Podle některých jsou hodiny novým extravagantním prvkem náměstí.

"Hodinový stroj má 24 tun. Je šest metrů vysoký a v nejširším místě má 1,7 metrů. Je vytvořen ze sedmi dílů a poslední dva se otáčí,"

Foto: ČTK
popisuje za autory Oldřich Rujbr. Do podzemního zařízení hodin mě zavedl další z autorů návrhu Petr Kamený.

"Teď se nacházíme ve spodní stavbě, kde je řízení. Jsou tu namontované dráhy, technologie i hodinový stroj."

A už se stroj spouští a dolů se řítí skleněná kulička. Ta vypadne ze stroje každý den v 11 hodin. Kolemjdoucí šťastlivec si ji bude moci vzít, doplňuje Oldřich Rujbr.

"Vždy v jedenáct hodin bude rituál vypadnutí kuličky, který provází zvuk padajících kuliček. Kulička se mihne a když ji nikdo nechytí, tak vjede zpět do systému."

Hodiny budou poledne odbíjet už v 11 hodin proto, aby připomínaly událost z roku 1645, kdy se Brno úspěšně ubránilo při obléhání švédskými vojsky. Švédský generál se podle pověsti po dlouhých bojích zavázal, že odtáhne, pokud město do poledne nedobude. Proto obránci odbili poledne už v jedenáct hodin.


Vysvědčení Marie Čuldové,  vydané Obchodní a průmyslovou dívčí školou Ženského výrobního spolku českého v Praze v roce 1895. Vysvědčení je podepsáno starostkou spolku Eliškou Krásnohorskou.
Jakou známku od lidí brněnský orloj dostane, se teprve uvidí. Ty skutečné známky na vysvědčení, si však většina z nás pečlivě schovává. Když se na něj podíváte, možná si vzpomenete na oblíbené učitele, řadu příhod, kamarády. Známky i vysvědčení má svoji historii a Pedagogické muzeum Jana Ámose Komenského v Praze se proto rozhodlo nashromáždit nejstarší a také nejzajímavější vysvědčení. Prohlížela si je Klára Bílá.

Možná si vzpomenete na film Martina Friče Cesta do hlubin študákovi duše, kde se taky rozdávalo vysvědčení. Tento dokument po svých předcích můžete najít třeba na půdě. V Pedagogickém muzeu Jana Ámose Komenského mají už teď vysvědčení prvního čs. prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Mezi starými vysvědčeními se najdou i jiné klenoty, říká Jana Bartošová z muzea.

"Návštěvníky jistě zaujme kopie gymnaziálního vysvědčení Edvarda Beneše. Ve stálé expozici je také uloženo staré vysvědčení z obchodní a průmyslové školy ženského výrobního spolku v Praze, které je podepsáno Karolínou Světlou. Máme ve sbírkách i podobné vysvědčení, které je podepsáno Eliškou Krásnohorskou."

Muzeum chce ale svoji sbírku rozšířit a proto v rámci soutěže přijme od kohokoliv zajímavé vysvědčení. Podle ředitelky muzea Markéty Pánkové má totiž každý takový školní dokument svůj příběh.

Vysvědčení z hlavní školy v Plzni z roku 1803
"To může být i příběh člověka někde v Podkarpatské Rusi nebo to může být příběh českého letce, který už třeba nežije a někdo z rodiny věnuje toto vysvědčení. Kolikrát i vysvědčení, která vypadají obyčejně, tak se za nimi skrývají zajímavé osudy lidí."

Netají se tím, že by se na výstavě měla objevit vysvědčení i bývalých ministrů školství. Radiožurnál zjistil, že vysvědčení by muzeu darovala exministryně Miroslava Kopicová, ale také bývalý ministr Ondřej Liška. Ředitelka muzea prozradila, že o vysvědčení by ráda požádala i současného ministra školství Josefa Dobeše nebo i ředitele centra pro přípravu státních maturit Pavla Zeleného.

"Tohle je všechno ve hře. Máme na to rok. Soutěž o získání nejstaršího či nejzajímavějšího vysvědčení skončí příští rok v červenci. Takže máme dost času se ptát a hledat i mezi těmito osobnostmi."

Výstava bude také mapovat historii školních dokumentů v čase, kdy učitelé měli například možnost šestistupňového hodnocení. Až muzeum nashromáždí všechna zajímavá vysvědčení, uspořádá výstavu, která začne v prosinci roku 2011 a potrvá do dubna roku 2012.


Foto: www.sosvsetin.cz
Samé jedničky by si za svůj výtvor určitě zasloužily dvě studentsky střední odborné školy Josefa Sousedíka ve Vsetíně, kam se teď vypravíme. Jejich moravské zdobené perníky totiž míří do mezinárodní kulinářské soutěže, která se odehraje v Lucembursku. Studentky tak budou v listopadu reprezentovat české cukrářské umění na prestižním klání světové gastronomie. Roman Verner nahlédneme do cvičné kuchyně, kde už teď vznikají unikátní kompozice z perníku.

Stojíme v kuchyni s učitelkou odborných předmětů paní Jaroslavou Londovou. Jak jste objevila tyhle dvě nadané žačky?

"Ve svém vyučování v průběhu odborného kreslení se dívám každé dívce na ruce jak pracuje, jaký má pohyb a jejich talent se dá vždycky objevit."

Foto: www.sosvsetin.cz
Vy se chystáte do Lucemburku se zdobenými perníky, vzory jsou nové naprosto nevídané, jak se k nim dostáváte?

"Pro tyto umělecké perníky vybíráme motivy z různých krajek, časopisů i národní tradice."

Poprosím Marii Kolínkovou, která je jednou z autorek těchto krásných perníků, aby mi prozradila, jak se to dělá. Zdobení vypadá jako nejjemnější krajka.

"Trénovala jsem to tři dny, dalo mi to hodně práce, protože se mi nesměla třást ruka, abych přesně udělala rovné čárky, kterých je tam několik set."

Foto: www.sosvsetin.cz
Druhou výtvarnicí cukrářkou, která pojede do Lucemburku je Markéta Václavíková. Máte už od malička nějaké výtvarné vlohy?

"Ráda jsem malovala a tady v odborném kreslení mě paní učitelka více méně objevila, měla jsem jemnější práci a bavilo mě to, tak jsme začaly trénovat."

Paní učitelko, jak dlouho trvá taková příprava na mezinárodní soutěž?

"Máme v hlavně nápady už od dubna, stále to promýšlíme. Poslední týden v srpnu už bylo rozjeté propracování těst a polev. A od září tu děvčata po vyučování trénovaly a již pracujeme na hotových výrobcích."


Foto: ČTK
Studentkám ze Vsetína držíme palce, ať se jim sladkosti i jejich zdobení v Lucemburku povedou. Sladké mohou, ale na pálenky si zatím musí nechat zajít chuť. Ovocné pálenky mezi sebou soutěžily v Olomouci na 7. ročníku soutěže Flora košt. Výstaviště provoněly destiláty z jahod, malin, černého bezu, ale také z medu či černého piva. A ochutnávat se tam rozjel Tomáš Minarčík.

Práce degustátorů při hodnocení vzorků ovocných pálenek je velmi náročná. Podle jejich předsedy na olomoucké soutěži Jana Stávka, ještě náročnější než při ochutnávání vína.

"Jsou to pětačtyřiceti až šedesáti procentní destiláty a tam je hodně důležité hodnocení především vůně. Chuť se hodnotí tak, že si degustátor opravdu jen malé množství dá na jazyk, nějakým způsobem promne, aby se to aroma uvolnilo. Minimální část spolkne, ale většinu vyplivne ven. A samozřejmě nedopíjí skleničku. To by opravdu nezvládl deset nebo patnáct vzorků."

Při prestižní soutěži nesmí samozřejmě dojít k záměně vzorků. V Olomouci na to dohlížel vedoucí číšníků Matěj Vymětal.

"Každý číšník má přidělený určitý počet vzorků. Komisař si řekne, který chce vzorek, oni přijdou, nalijí, přinesou, pak odnesou, zeptají se na další vzorek. Každý si hlídá svoji sortu vzorků."

Favority soutěže o nejlepší ovocnou pálenku lze dopředu jen těžko určit. Podle Josefa Balíka z brněnské Mendelovy univerzity to jsou často destiláty z hrušek.

"Objevují se i rarity, ale je z nich těžší udělat ovocný destilát. Já už jsem tady v Olomouci zažil vynikající malinovice nebo vynikající jeřáb a další. Myslím si, že ta švestka má ztíženou úlohu se prosadit."

Výsledky soutěže o nejlepší ovocnou pálenku byly vyhlášeny v sobotu 9. října na Floře Olomouc. A kupodivu nejlepší domácí výrobci nejsou ve vyhlášených moravských regionech na Valašsku či Slovácku, ale ve Středočeském kraji. Tak zní výrok poroty, která ochutnala skoro 360 vzorků pálenek. Titul absolutního šampiona získala hruškovice z Jílového u Prahy.