Sjezd sociálních demokratů očima komentátora

Petr Nováček

V dnešním vydání rubriky "Česko v komentáři" se vrátíme k víkendovému 31. sjezdu České strany sociálně demokratické, nejsilnější politické síly po loňských parlamentních volbách. Jako novinář se sjezdového jednání zúčastnil komentátor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Petr Nováček, kterého do studia Radia Praha pozval Josef Kubeczka.

Šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla na sjezdu obhájil, byť jen těsně, necelými 55 procenty všech hlasů, nejvyšší stranický post. Bezprostředně po ukončení sjezdového jednání prohlásil, že dostal absolutní mandát. Podařilo se, podle Vašeho názoru, opravdu vyřešit krizi uvnitř strany?

"To ukáže teprve čas. Absolutní mandát dostal v tom smyslu, že byl zvolen a i jeho 'úhlavní' přátelé prohlásili, že ho prostě budou respektovat. Jak dlouho, to je skutečně otázkou. Zajímavá je ovšem jiná věc. Zatím co Vladimír Špidla a také Marie Součková obdrželi zhruba 55 procent hlasů, Stanislav Gross a jeho člověk, nyní místopředseda pro řízení Martin Starec obdrželi přes 70 procent hlasů. Z toho je vidět, že ti, kteří měli za to, že v sociální demokracii má už dlouho největší vliv právě Stanislav Gross, měli a mají pravdu."

Vladimír Špidla i první místopředseda sociálních demokratů Stanislav Gross přislíbili delegátům sjezdu větší razanci při prosazování politiky strany ve vládě. Naznačil některý z nich, proč se tak dosud nedělo a jak toho hodlají nyní docílit?

"Vladimír Špidla si tak trošku nasypal popel na hlavu. Delegáti a někteří komentátoři to od něj ostatně očekávali. Musel samozřejmě přinést nějakou oběť, protože jeho pozice před sjezdem nebyla nejlepší. On připustil, že bude třeba postupovat ve vládní koalici důrazněji v tom smyslu, že ve vládě má sociální demokracie zřetelnou většinu, že programové prohlášení vlády je ve své výrazné většině programem sociální demokracie a že to na činnosti vlády musí být daleko zřetelnější a v efektu daleko více vidět. Jak se to bude Vladimíru Špidlovi dařit, to je velká otázka. On dal najevo, že 'přitvrdí', že bude důrazněji trvat na tom, aby se programové prohlášení vlády plnilo. Stanislav Gross byl trošku konkrétnější. Navrhl jakousi inventuru toho, jak se programové prohlášení vlády plní, a ta inventura by současně měla být testem toho, zda-li současná vládní koalice je způsobilá pokračovat dále."

Stanislav Gross,  foto: ČTK
Na závěr ještě jedna otázka. Delegáti sjezdu přijali usnesení, kterým sociální demokracie odsuzuje vojenskou operaci Američanů a Britů v Iráku. Mnozí pozorovatelé však soudí, že to staví Špidlův kabinet, který vyslal do oblasti vojenskou jednotku, i celé Česko do značně nedůvěryhodné pozice. Jaký je Váš názor?

"Já mám za to, že, abych tak řekl, z této rezoluce se příliš 'nestřílí'. Z jednoho prostého důvodu - je to stranická rezoluce a ta nezavazuje vládu. Tím spíše, že to je vláda koaliční. Ona nezavazuje ani sociálně demokratické ministry v této vládě. Co já jsem vyslechl v kuloárech sjezdu, dokonce od navrhovatelů té rezoluce, je zhruba tento motiv: Nevylučují totiž takový další vývoj ozbrojeného konfliktu v Iráku, který by v českých poměrech mohl znamenat to, že ve vládní koalici budou muset sociálně demokratičtí ministři ustupovat tlaku zejména Unie svobody. V takové situaci bude pro sociálně demokratické členy vlády výhodné, budou-li se moci opřít o daleko razantnější rezoluci svého stranického sjezdu a argumentovat touto rezolucí v tom smyslu: Sjezd nás zavázal už ani o píď neustoupit (směrem doprava). Ostatně pro sociální demokraty je to historické stanovisko. Socialisté, sociální demokraté, až na pár tragických výjimek ve svých dějinách, to bych chtěl zdůraznit, jako například srpen 1973 v Německu pro tamní sociální demokraty, málo kdy 'žehnali' válce a zbraním. Ta rezoluce prostě pouze říká, že sociální demokracie tuto válku odmítá, protože je to válka bez požehnání Rady bezpečnosti OSN. Podle mého soudu to žádný závazek pro českou vládu není, ale pravda je taková, že sjezd tuto rezoluci přijal výraznou většinou hlasů, myslím, že i k překvapení samotných navrhovatelů, a že jinou rezoluci, která v podstatě kopírovala stanovisko české vlády a Poslanecké sněmovny, striktně odmítla."

Za názory děkuji komentátorovi Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Petru Nováčkovi.