Skláři už podruhé demonstrovali před sídlem vlády

Foto: ČTK

Kolem pěti set zaměstnanců českých skláren a porcelánek, které už půl roku nacházejí v hluboké krizi, se v pondělí hodinu před polednem sešlo před úřadem vlády, kde tou dobou zasedal Topolánkův kabinet. Atmosféra demonstrace byla více než bouřlivá.

Foto: ČTK
"Pojďte dolů!", skandovali nespokojení skláři na adresu ministrů, avšak bez úspěchu, neboť v průběhu hodinové demonstrace se přímé odezvy z úřadu vlády nedočkali. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas se ale k tématu vyjádřil na tiskové konferenci. Podivil se, že skláři demonstrují před úřadem vlády a ne před sídly majitelů jejich firem. A uvedl, že vláda se jedním z požadavků odborářů vážně zabývá: "My jsme připravili návrh novely zákona o ochraně zaměstnanců před insolvencí, který by umožnil těm sklářům, kteří nedostali výplatu po září loňského roku, aby dostali náhradu mzdy od úřadu práce."

Foto: ČTK
Podle šéfa Odborového svazu zaměstnanců sklářského, keramického, bižuterního průmyslu a porcelánu Vladimíra Kubince, který byl hlavním řečníkem shromáždění, ale vláda jedná příliš pomalu: "Lidé, kterých se to týká, potřebují, aby jim byla poskytnuta okamžitá, bezprostřední sociální pomoc. Aby měli za co žít. Ti lidé se ocitli v situaci, kdy šest resp. pět a půl měsíce nemají žádný příjem. Nemají mzdu, nemají podporu v nezaměstnanosti, nemají sociální dávky, nemají dávky v hmotné nouzi. Zkuste při platu 13.500 korun, to je průměrná mzda v porcelánu, anebo 17.000 korun, to je průměrná mzda v užitkovém skle, vydržet skoro šest měsíců bez jakýchkoli prostředků. To je prostě nemyslitelné."

Na demonstraci pak Kubinec zpochybnil opakovaná prohlášení členů vlády, že stát není spoluvlastníkem postižených společností a nevykonává v jejich orgánech žádná vlastnická práva. Šéf odborů připomněl, že stát vlastní ve sklářských firmách nemalé procento akcií: "Vaše vláda se hlasovacích práv spojených s těmito akciemi vzdala usnesením číslo 869 z 25. července 2007," což je podle Vladimíra Kubince jen jeden z důvodů, proč se demonstrace nekonala před sídly manažerů, ale u Strakovy akademie: "A stát je ten, kdo se má starat o naplňování práv občanů. Proto demonstrujeme tady a ne někde jinde." Podle šéfa sklářských odborů stát vybírá daně a vyplácí dávky těm, kdo nepracují, nebo se dokonce práci vyhýbají, proto má mít nástroje, jak vymoci příjem pro ty, kdo pracují.

Připomeňme, že skupina Bohemia Crystalex Trading a majetkově spjatá Porcela Plus jako největší výrobce užitkového skla a porcelánu v Česku ještě loni zaměstnávaly kolem 7000 lidí. Dnes skupina bankám dluží kolem čtyř miliard korun a od loňského září je v insolvenčním řízení.