Stát pomůže sklářům bez výplat, krize v odvětví trvá

Foto: ČTK

Mimořádné situace vyžadují mimořádná řešení – hřímal první březnové pondělí šéf sklářských odborů na demonstraci před úřadem vlády, když se u Topolánkova kabinetu domáhal pomoci pro zaměstnance momentálně neprosperujících podniků. A byl už dvakrát byl vyslyšen. Nejprve vláda vyšla sklářům vstříc například návrhem novely insolvenčního zákona, a nyní jim udělí nenávratné dotace, což je právě ono mimořádné opatření.

Foto: ČTK
Zaměstnancům krachujících skláren a porcelánek, kteří už několik měsíců nedostávají výplaty, stát věnuje nevratnou dotaci 30 milionů korun. A nebude s nimi manipulovat sám, mezi potřebné je rozdělí sklářské odbory. Po dohodě s nimi a s resortem financí to oznámil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. "Ministerstvo práce a sociálních věcí se dohodlo s ministerstvem financí, samozřejmě za souhlasu předsedy vlády, že ministerstvo financí poskytne jednorázovou dotaci příslušnému odborovému svazu, který zastupuje skláře a pracovníky porcelánového průmyslu tak, aby tyto prostředky byly využity k jednorázové nenávratné pomoci v sociálních případech."

Je to nestandardní opatření, jak koneckonců žádaly odbory, protože zákonnou cestou sklářům v dané chvíli nelze poskytnout mimořádné sociální dávky. "Pro budoucnost jsou již tyto případy ošetřeny vládou navrženou novelou zákona o ochraně zaměstnanců před insolvencí zaměstnavatele, čili v budoucnosti je již zaručeno, že i po vyhlášení insolvence dostanou zaměstnanci tři měsíční platy v případě, že nebude zaměstnavatel tyto mzdy vyplácet. A toto je vlastně zpětné řešení situace, která nastala ojediněle, unikátně a už se nebude opakovat."

Petr Nečas
Slíbený návrh zákona o ochraně zaměstnanců schválila vláda minulý týden a ministr Nečas doufá, že projde sněmovnou už v březnu nebo v dubnu.

Šéf Odborového svazu zaměstnanců sklářského, keramického, bižuterního průmyslu a porcelánu Vladimír Kubinec zprávu uvítal a prohlásil, že je připraven odvolat další demonstraci, plánovanou na konec března. Ministr přitom slíbil, že peníze budou uvolněny ještě v průběhu tohoto měsíce. A před odbory nyní stojí nesnadný úkol spravedlivě rozdělit dotaci mezi pět tisíc lidí, mimo jiné s ohledem na to, jak dlouho nedostávali výplaty a zda se jim již nedostalo některého typu sociální pomoci.

Celé odvětví se přitom nadále zmítá v problémech. Ve čtvrtek, kdy Nečas oznámil pomoc ze strany státu, Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na sklářskou společnost Crystalex Nový Bor jako na již poslední výrobní podnik skupiny Bohemia Crystalex Trading. Nic nebrání přípravám prodeje firmy. Reorganizaci společnosti, což je další možný způsob řešení úpadku, nikdo nenavrhl, říká mluvčí pražského Městského soudu Petr Kulawiak: "Reorganizace nebyla navržena proto, že prakticky došlo v prosinci roku 2008 k ukončení výroby s ohledem ke krokům banky a jelikož výroba nepokračovala, nepřipadala v úvahu ani reorganizace a dá se říct, že konkurz byl jediný možný krok, který mohl následovat."

V pondělí se navíc sejdou věřitelé skupiny Bohemia Crystalex Trading a po krachu výrobních podniků se očekává prohlášení konkurzu i na mateřskou společnost.