Krize dolehla na skláře

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Stovky sklářů ze skupiny Bohemia Crystalex Trading demonstrovaly začátkem března před úřadem vlády. Chtěli tak upozornit na svou tíživou sociální situaci a na údajně pomalý postup státu při řešení jejich problémů. Jak jsou na tom rodiny sklářů a může za jejich situaci opravdu stát?

Foto: ČTK
Skláři si především stěžují na údajně pomalý postup státu při řešení dopadů insolvenčního zákona, což se velmi negativně odráží na jejich sociální situaci. Potvrdila to Českému rozhlasu Erika Čermáková ze Světlé nad Sázavou, která spolu s manželem přišla v září loňského roku o práci v tamní sklárně:

"To jsme ještě všichni počítali, že tu výplatu dostaneme za to září. Doufáme, že najdeme někde něco jiného, nějakou jinou práci v okrese. Kam budeme teda muset dojíždět, ale že se musíme postarat o jiné zaměstnání. Dejme tomu ještě třeba v listopadu se na internetu něco objevovalo, ale vzhledem k tomu, že mám poměrně dlouho do důchodu, tak jsem něco za úplně minimální mzdu nechtěla vzít. Teď si spíš myslím, že na jaře se snad objeví něco takového uspokojujícího, co by člověka ještě těšilo."

Jak před demonstrací řekl předseda sklářských odborů Vladimír Kubinec, sociální situace rodin sklářů je hlavní důvod, proč se rozhodli pro demonstraci:

"Já jsem také zastánce toho, že lépe je se dohodnout než se zbytečně hádat, ale ta situace je prostě strašlivá. Musíme si uvědomit, že tu jsou tisíce lidí, kteří šest měsíců nemají žádný příjem. To je situace, kdy nemůžeme čekat na to, až někdo velkoryse začne problém řešit, ale je třeba dát jasně najevo, co se děje a co je třeba udělat. Chceme jasně říct, že je třeba urychlit novely dvou zákonů, to znamená zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele a insolvenčního zákona."

Premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci po schůzi vlády, konané v den protestu sklářů, řekl, že kabinetem schválené změny v zákoně na ochranu zaměstnanců před insolvencí zaměstnavatele umožní vyplatit zpětně mzdy i sklářům z Bohemia Crystalex Trading. Jeho slova potvrdil i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, který navíc odmítl výtku odborového předáka Vladimíra Kubince, že o obsahu novely zmíněného zákona nebyli předem informováni:

"Tato novela je již napsána. Pan předseda byl s dostatečným předstihem informován, co budou její základní prvky, že bude dokonce retroaktivní, to znamená bude se platnost této novely vztahovat k září loňského roku. Jinými slovy bude se vztahovat i na tyto skláře."

Petr Nečas
Ministr Nečas problémy sklářů chápe, ale podle něj by se měli obrátit i na majitele podniků:

"Já rozumím jejich požadavkům a chápu je z lidského hlediska naprosto. O práci je nepřipravila tato vláda, ale majitelé jejich podniku, jejich mzdy jim nedluží tato vláda, ale majitelé jejich podniku, restrukturalizaci respektive prodeji životaschopných částí těchto podniků nebrání tato vláda, ale majitelé těchto podniků. Z tohoto pohledu nechápu, proč podruhé přivedli odborářští bossové tyto skláře před Úřad vlády."

Proč tedy podle odborového předáka Vladimíra Kubince přivedli protestující skláře právě před sídlo kabinetu?

"Za prvé stát nechce přiznat, ale pravda to je, že byl a je doposud skrytým majitelem řádově poloviny akcií těchto společností, takže my jsme v tomto smyslu demonstranty přivedli před jednoho z majitelů. Za druhé my požadujeme vyplacení zvláštní sociální dávky, a každý ví, že sociální dávky se vyplácejí z peněz, které se vyberou od daňových poplatníků. Takže samozřejmě pokud by daně vybírali dejme tomu železničáři, tak půjdeme demonstrovat před hlavní nádraží v Praze nebo někam jinam, ale protože daně vybírá doposud stát, tak samozřejmě jsme museli jít demonstrovat před státní instituci."

Ministr Nečas razantně odmítl tvrzení předáka sklářských odborů, že by stát byl částečným či skrytým spoluvlastníkem skupiny Bohemia Crystalex Trading. Ministr financí Miroslav Kalousek zase mimo jiné reagoval slova Vladimíra Kubince vyzývající vládu k vyplacení mimořádné sociální dávky na pomoc sklářům:

"Budou-li ležet na stole dohody vlastníků a věřitelů a bude zřejmé, že je možné profinancovat provoz, aniž bychom produkovali ztrátu, tak můžeme pomoct. Tohle platí od září, a do září ministerstvo financí takovou dohodu nedostalo. A co se týče prosby o mimořádnou dávku, tak my můžeme vyplácet jenom takové dávky, které nám zákon vyplácet ukládá. Dávky, které ze zákona vyplácet nemůžeme, a to jsou ty, o které jsme byli žádáni, prostě vyplácet nemůžeme."

Ještě v polovině loňského roku byla skupina Bohemia Crystalex Trading největším výrobcem užitkového skla v Česku. Většina firem je ale v konkurzu a insolvenční správci pro ně hledají nové vlastníky. Odbory doufají, že se v nich podaří výrobu obnovit. Pověřený místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek si myslí, že by vláda měla aktivně vystoupit s řešením problémů. Jak?

"Na demonstraci jasně zaznělo, že vláda měla mít možnost získat hlasovací práva v těchto podnicích, o které tady v konkrétních případech jde. Ona se jich zbavila, ona nejevila o chod těchto podniků dlouhodobě zájem. Tam se znehodnocuje i státní majetek. Významnou část aktiv podniků vlastnil stát. V Ústavě máte napsáno, že vlastnictví zavazuje. Koho tedy to vlastnictví v daném případě zavazovalo, když ten stát je také spoluvlastníkem?"

Podle odborů vláda nemá zájem problémy skláren řešit. Viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Somr ale s odbory nesouhlasí:

"Říkat, že stát tady má majetek a nestará se o něj, je tak trochu účelové. Stát přišel jako slepý k houslím k něčemu, co visí v kajmanských fondech a obtížně s tím jde něco dělat. A navíc v tuto chvíli, v krizi, si opravdu nedovedu představit, že by vláda rozhodla, že několika firmám nebo jednomu dílčímu odvětví adresně, konkrétně pomůže, a na ostatní se tak říkajíc vykašle."