Před úřadem vlády demonstrovali zástupci skláren a porcelánek

Foto: ČTK

Před úřadem vlády demonstrovali zaměstnanci skláren a porcelánek. Zaměstnanci koncernu Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus chtěli upozornit na své problémy poté, co některé podniky skončily výrobu.

Foto: ČTK
Na tři stovky demonstrantů přišlo vyzbrojeno píšťalkami, řehtačkami, vlajkami a transparenty. Protest byl také přehlídkou hesel, jako "Konec porcelánu v Čechách", "Nechceme žebrat, jdeme si pro mzdu" nebo "Bankám miliardy, sklářům milodary". Právě banky mají podle odborářů příliš velká práva na úkor zaměstnanců firem v insolvenčním řízení. To řekl předseda odborového svazu Vladimír Kubinec.

"Banky, když zastavily majetek dlužníka, tak jim z toho majetku náleželo odděleně jenom 70 procent. Dneska je to tak, že bankám náleží veškerý zajištěný majetek a mohou z něho uspokojovat pohledávky. Takže na zaměstnance v tomto případě nezbude ani koruna, protože majetek v těch firmách je zastaven řádově z 98 procent. To nám samozřejmě vadí."

Odbory chtěly akcí upozornit na problém zaměstnanců podniků ve Světlé nad Sázavou a Poděbradech. Ti nedostali zaplaceno za září. Zároveň nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti. Proto žádají vládu o mimořádnou podporu a za situaci ve firmách činí zodpovědným stát jako jednoho z vlastníků. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas rozhořčení sklářů sice chápe, ale podle něj jim vláda nic nedluží.

Foto: ČTK
"Těmi skutečnými viníky jsou majitelé a samozřejmě ti, kteří spravovali investiční portfolio tzv. Kajmanských fondů, to znamená pánové Květ a Souček a Československá obchodní banka. Naopak my se snažíme z hlediska politiky zaměstnanosti těm postiženým regionům velmi pomáhat s tím, že pevně doufáme, že v rámci insolvenčního řízení se najdou noví majitelé, kteří by alespoň část těchto provozů rozjeli."

Ministr financí Kalousek už dříve pomoc firmám odmítl s tím, že stát nemá ve firmách své zástupce. Odbory, jak dodal jejich předseda Kubinec, se však domnívají, že stát mohl postupovat jinak.

"Stát držel ve skle řádově 49 procent akcií, v porcelánu 65 procent akcií. Zastoupení tam bylo přes Československou obchodní banku. Ta je sice jen jedno procentním akcionářem, ale každý rozumný člověk usoudí, jak je možné, že jedno procentní akcionář si protlačil do každého představenstva jednoho zástupce, do dozorčí rady dva zástupce a stát, který má 49 procent, že by tam neměl nikoho? To není pravda, to byl společný zástupce státu a banky."

Přes mohutné vyvolávání na demonstraci sklářů nikdo z vlády nepřišel. Odborový předák pohrozil, že pokud vláda nevyjde požadavkům odborů vstříc, sejdou se nespokojení zaměstnanci znovu.